Remco Kort

Blijf gezond en eet 10 miljard bacteriën per dag: een pleidooi voor de Schijf van Zes

– Micropia Professor Remco Kort; microbioloog, onderzoeker en professor aan de Vrije Universiteit –

 

Vandaag is het World Microbiome Day. Een dag waarop de bacteriën volop in de belangstelling staan, waarvan er zo’n slordige honderd biljoen in ons lichaam zitten. Zij zitten daar niet voor niets, maar spelen een rol bij de ontwikkeling van onze darmen in onze eerste levensjaren, onze spijsvertering, de productie van vitamines en niet te vergeten, de juiste afstemming van ons immuunsysteem. Gezien dit enorme belang voor onze gezondheid is het wonderlijk dat bacterierijke voeding in geen enkele richtlijn voor een gezond eetpatroon is terug te vinden. Ook mijn collega microbiologen zien dit over het hoofd: terwijl er nu duizenden studies zijn verschenen over de samenstelling van de populatie bacteriën in poep, kennen we er slechts een handvol over bacteriën in eten. We maken ons blijkbaar veel drukker over wat eruit komt dan over wat erin gaat. In Nederland kennen we al sinds het begin van de jaren vijftig de Schijf van Vijf. Het woord bacterie komt in die schijf niet voor. Vanaf vandaag dus aandacht voor de Schijf van Zes met daarin bacterierijke, gefermenteerde voeding.

 

De schijf van zes

Dit zesde deel van de schijf bestaat uit oneindige variëteit van producten gemaakt door bacteriën en schimmels uit zuivel, vlees, vis groente, fruit en granen. Zo kennen we yoghurt, karnemelk, zure room, kefir, viili, kwark, miso, tempeh, natto, zuurkool, kimchi, olijven, azijn, sojasaus, vissaus, salami, komboecha en kvass. En dit is pas het topje van de ijsberg.

 

“Het zesde deel van de schijf bestaat uit oneindige variëteit van producten gemaakt door bacteriën en schimmels”

 

Waarom is het eigenlijk van belang om grote hoeveelheden bacteriën binnen te krijgen? Gedurende het grootste deel evolutie van de mens zijn wij blootgesteld aan enorme hoeveelheden bacteriën. Ons immuunsysteem is ingesteld op miljarden bacteriën die dagelijks via ons drinkwater en onze voedsel ons maagdarmkanaal passeren. Maar dit is niet meer nodig in deze moderne tijden. We hebben met succes de bacteriën weten terug te dringen door waterzuivering, hittebehandeling, conserveermiddelen, gasverpakking en de koelkast. Dit alles natuurlijk met het geweldige resultaat dat bederf en ziekteverwekkers in onze voeding tot een minimum zijn beperkt. Maar de vraag is of we hier ook een prijs voor moeten betalen. Daar ziet het wel naar uit. Er stapelt zich steeds meer bewijs op voor een verband tussen de afname van microben in onze voeding en omgeving en een toename van auto-immuunziektes in Westerse landen, waaronder voedselallergieën, astma, eczeem en chronische darmontstekingen. Door een ontregelt immuunsysteem in de darmen, dat niet langer wordt blootgesteld aan bacteriën, volgt er een overreactie op onschadelijke stoffen in onze voeding en op lichaamseigen cellen.

 

schijf van zes

 

Waarom zijn we dan gezien de jaarlijkse toename en ernst van deze aandoeningen van het immuunsysteem nog niet massaal bacteriën aan het eten? Probleem is dat er meerdere factoren een rol spelen bij deze chronische ziektes die zich – in tegenstelling tot infectieziektes – ontwikkelen op een lange termijn. Wat dat betreft werkt het in de microbiologie net zoals in de politiek: Snelle winst krijgt vaak de voorkeur boven winst die weliswaar heel groot kan zijn, maar nog onzeker is en pas te behalen op de lange termijn. Laten we hier op deze bijzondere dag dus meteen werk van maken. We lanceren de Schijf van Zes met een aanbevolen dagelijkse dosis van 10 miljard bacteriën. Op elk voedingsmiddel zou de fabrikant het aantal levende bacteriën moeten declareren, zodat dit voor u als consument dagelijks een eenvoudige optelsom wordt. U zult trouwens merken: die gefermenteerde producten zijn in hun oneindige variaties echt de moeite waard. En mocht u aan de slag willen gaan in eigen keuken, zorg voor een uitstekende hygiëne en volg de voorschriften nauwkeurig, zodat de juiste, gezonde bacteriën in uw ingrediënten worden opgekweekt. Geniet ervan!

 

 

Bronnen:

 

Lees ook onze andere columns >