Stoelgang

buik

Via je voeding krijg je allerlei voedingsstoffen binnen, die je nodig hebt om gezond te blijven. Maar niet alles uit je voeding wordt opgenomen in je lichaam. Er blijven altijd onverteerde resten over en deze worden samen met bacteriën via je ontlasting uitgescheiden. Dit wordt ook wel je stoelgang, ontlasting, een grote boodschap of gewoon poepen genoemd.

Stoelgang is taboe

Over het algemeen praten mensen niet graag in het openbaar over hun stoelgang. Vroeger was dit wel anders. In de 17de eeuw deed Lodewijk de Veertiende, de koning van Frankrijk, zijn behoefte in de vergaderzaal te midden van zijn adviseurs! Zeker op het praten over problemen met de stoelgang rust nog een taboe. Mensen vertellen in het bijzijn van anderen gerust dat ze een knallende hoofdpijn hebben, of hun grote teen hebben bezeerd. Je zult echter zelden horen dat iemand de vergadering verlaat om “even een grote boodschap te gaan doen”. En ook het hebben van borrelende darmen, winderigheid of diarree wordt maar zelden met andere mensen gedeeld, zelfs niet met de huisarts. En dat terwijl je stoelgang niet iets is om je voor te schamen. Iedereen moet naar de wc, ook de dokter!

Ik voel me niet zo lekker…

Als je stoelgang goed verloopt, ben je je meestal niet bewust van wat er zich allemaal in je darmen afspeelt. Maar wanneer je niet naar de wc kunt, of juist veel te vaak moet, kun je je hier behoorlijk rot door voelen. Niet alleen lichamelijke klachten zoals buikpijn, krampen, winderigheid en een opgeblazen gevoel hebben een negatief effect op je dagelijkse functioneren. Ook het gevoel je darmen niet onder controle te hebben, kan je behoorlijk onzeker maken. Kortom, gezonde darmen helpen om je goed te voelen!

Print Mail
Darmgezondheid Nieuwsbrief
Inschrijven nieuwsbrief Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen, vol tips, recepten en nieuws over darmgezondheid.