Darmklachten

darmklachten

Het onderdeel Darmklachten en aandoeningen kwam tot stand in samenwerking met Dr. Jean Bouilliez, huisarts.


Praat erover!
‘Zorg dragen voor je darmen betekent ook… bezorgd zijn om je darmen’


Darmklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms raakt het evenwicht in je buik verstoord. Omdat je iets verkeerds gegeten hebt. Omdat je al weken last hebt van stress. Omdat ergens in je darmen de balans tussen de slechte en de goede bacteriën verstoord is. Ligt er iets zwaar op je maag? Lig je met jezelf of je darmen in de knoop? Praat er tijdig over met je huisarts! Darmen en darmklachten blijven taboeonderwerpen! Sommige mensen vinden het lastig en hebben het daarom ook moeilijk als ze hun dokter iets over hun darmproblemen willen vragen.


Dr. Jean Bouilliez geeft advies:

  • Maak je niet druk. Sta achter de dingen die je zegt. Zo help je de dokter om vast te stellen wat het probleem is. Dat is de eerste stap naar het vinden van de juiste oplossing.
  • Oefen het gesprek. Denk thuis al eens na over wat je wilt zeggen en oefen dat even vóór je bij de arts binnenstapt.
  • Bang dat je dingen gaat vergeten? Schrijf een paar steekwoorden op en gebruik dat ‘spiekbriefje’ als leidraad voor je uitleg.
  • Schaam je niet: jij bent niet de eerste met darmklachten. En je zult ook niet de laatste zijn… Dokters behandelen dagelijks dit soort klachten.
  • Wees duidelijk. Begin het gesprek bijvoorbeeld met een zin als ‘Mijn darmwerking is de laatste tijd veranderd’ of ‘Als ik naar het toilet ga, zit er bloed in mijn stoelgang’.
  • Gebruik je eigen woorden. Wees eerlijk, duidelijk en volledig. Trek het je niet aan dat je alles soms heel plastisch moet beschrijven. Beter een paar ongemakkelijke minuutjes dan maanden of jaren last en pijn.

Print Mail

Diarree

wc rollen.jpg

Diarree is een vaak onschuldig, maar erg lastig stoelgangprobleem. Diarree kan gedefinieerd worden als een te frequente, overvloedige, vloeibare of papperige ontlasting. In de praktijk spreken we van diarree als...

Obstipatie

obstipatie

Obstipatie wordt ook wel verstopping genoemd of het Engelse afgeleide: constipatie. Velen hebben er wel eens last van, vooral ouderen, zwangere vrouwen en jonge kinderen. Obstipatie kan verschillende oorzaken hebben:...


Darmgezondheid Nieuwsbrief
Inschrijven nieuwsbrief Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen, vol tips, recepten en nieuws over darmgezondheid.