Darmen-op-chips: goede voorspellers voor de effectiviteit van nieuwe medicijnen?

Nederlands onderzoek lijkt te bevestigen dat zogenaamde ‘ darmen-op-chips ’ een belangrijke rol kunnen gaan vervullen bij het vinden van nieuwe medicijnen. Deze computerchips met daarop menselijke darmcellen die de werking van de darm nabootsen blijken vrijwel identiek op aspirine te reageren als echte darmen. Wetenschappers uit Leiden publiceerden deze bevindingen onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

De onderzoekers stelden een groot aantal darmen-op-chips bloot aan aspirine. Van de pijnstiller is bekend dat deze kan leiden tot schade aan de darmwand. In ernstige gevallen kan deze schade resulteren in een darmperforatie, met dodelijke afloop tot gevolg wanneer er niet op tijd wordt behandeld.

De onderzoekers bewezen dat de chips precies dezelfde effecten vertonen als de echte menselijke darm. Een belangrijk resultaat, omdat het laat zien dat dit soort modelorganen geschikt zijn om de effectiviteit of bijwerkingen van medicijnen te onderzoeken. Zo zouden veel potentiële medicijnen in de toekomst eerst op modelorganen kunnen worden getest, wat bij kan dragen aan een dierproefvrije en goedkopere manier van medicijnontwikkeling.

 

Bron: Trietsch, S. J., Naumovska, E., Kurek, D., Setyawati, M. C., Vormann, M. K., Wilschut, K. J., … & Kustermann, S. (2017). Membrane-free culture and real-time barrier integrity assessment of perfused intestinal epithelium tubes. Nature Communications, 8.

 

Meer nieuws? Kijk hier >