voedselvergiftiging

BACTERIËN IN ONS VOEDSEL

In uw eten kunnen goede en slechte bacteriën voorkomen. Slechte bacteriën zorgen voor bederf en kunnen u soms ook ziek maken. Als u iets eet waarin ziekmakende bacteriën zitten, dan zorgt het maagzuur en galsap ervoor dat ze uitgeschakeld worden. Een mooie bescherming dus. Maar als dit systeem niet goed werkt, of als de bacteriën echt in groten getale binnenkomen, dan kunt u flink ziek worden. U heeft in dat geval een voedselvergiftiging of voedselinfectie. Bekend voorbeeld is de besmetting met Salmonella, een bacterie die vaak in kip of rauwe eieren voorkomt.

 

Nuttige bacteriën eten

probioticIn eten kunnen echter ook bacteriën voorkomen die nuttig of zelfs nodig zijn. Sommige voedingsmiddelen zouden niet eens bestaan als er geen bacteriën waren! Bacteriën helpen namelijk bij het fermenteren van levensmiddelen. Fermenteren is niets anders dan koolhydraten zoals de suikers uit voedingsmiddelen omzetten in zuren zoals melkzuur. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de productie van yoghurt. Door de bacteriën ontstaan producten met een karakteristieke smaak. Bovendien zijn deze producten langer houdbaar door de fermentatie. Zonder bacteriën zou het niet mogelijk zijn om yoghurt te maken. En ook geen zuurkool of salami. Ten slotte zijn er ook nog voedingsmiddelen waaraan goede bacteriën zijn toegevoegd: probiotica. Meestal zijn dit zuivelproducten of supplementen in de vorm van poeders of pillen. Het doel van deze producten is het bevorderen van uw gezondheid.

 

Ziek op reis – reizigersdiarree

Het komt vaak voor dat uw tijdens de vakantie last krijgt van diarree of buikpijn. Veel mensen denken dat dit komt doordat ze anders eten op reis. Maar het is waarschijnlijker dat u op vakantie in contact komt met veel schadelijke bacteriën, bijvoorbeeld in drinkwater, schepijs, ongewassen fruit of vlees. Deze reizigersdiarree is natuurlijk heel vervelend. Het loont de moeite om op vakantie extra op hygiëne te letten en eventueel extra goede bacteriën toe te voegen aan uw voeding.

 

Leer meer over diarree >