DarmklachtenPraat erover! ‘Zorg dragen voor uw darmen betekent ook… bezorgd zijn om uw darmen’

 

Darmklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Soms raakt het evenwicht in je buik verstoord. Omdat u iets verkeerds gegeten hebt. Omdat u al weken last hebt van stress. Omdat ergens in uw darmen de balans tussen de slechte en de goede bacteriën verstoord is. Ligt er iets zwaar op uw maag? Ligt u met uzelf of uw darmen in de knoop? Praat er tijdig over met uw huisarts! Darmen en darmklachten blijven taboeonderwerpen! Sommige mensen vinden het lastig en hebben het daarom ook moeilijk als ze hun dokter iets over hun darmproblemen willen vragen.

 

Dr. Jean Bouilliez geeft advies:

  • Maakt u zich niet druk. Sta achter de dingen die u zegt. Zo helpt u de dokter om vast te stellen wat het probleem is. Dat is de eerste stap naar het vinden van de juiste oplossing.
  • Oefen het gesprek. Denk thuis al eens na over wat u wilt zeggen en oefen dat even vóóru bij de arts binnenstapt.
  • Bang dat u dingen gaat vergeten? Schrijf een paar steekwoorden op en gebruik dat ‘spiekbriefje’ als leidraad voor uw uitleg.
  • Schaam u niet: u bent niet de eerste met darmklachten. En u zult ook niet de laatste zijn…. Dokters behandelen dagelijks dit soort klachten.
  • Wees duidelijk. Begin het gesprek bijvoorbeeld met een zin als ‘Mijn darmwerking is de laatste tijd veranderd’ of, ‘Als ik naar het toilet ga, zit er bloed in mijn stoelgang’.
  • Gebruik u eigen woorden. Wees eerlijk, duidelijk en volledig. Trek het u niet aan dat u alles soms heel plastisch moet beschrijven. Beter een paar ongemakkelijke minuutjes dan maanden of jaren last en pijn.

Darmklachten