Zuurbranden

ZUURBRANDEN

Zuurbranden kenmerkt zich door een pijnlijk, branderig en/of warm gevoel achter het borstbeen. Dit wordt meestal veroorzaakt door een niet goed sluitende overgang van de slokdarm naar de maag, waardoor maagzuur vanuit de maag in de slokdarm kan stromen. Soms gaat dit ook samen met een te wijde opening in het middenrif. Zuurbranden komt zeer vaak voor: één op de drie Nederlanders heeft er wel eens last van.

Voor uitgebreide informatie over zuurbranden, kijk op de website van onze partner MLDS.

Oorzaak van zuurbranden

Anatomisch

  1. Niet goed werkende sluitspier (aangeboren / ouderdom)
  2. Te wijde opening in middenrif
  3. Zwangerschap
  4. Overgewicht

Versterkende factoren:

  1. Voeding: vet, gekruid
  2. Dranken: koffie, alcohol, koolzuurhoudende dranken
  3. Roken (nicotine verslapt de sluitspier)
  4. Stress en spanning

Zuurbranden is in principe onschuldig, mits het niet te lang aanhoudt. Als de klachten vaker terugkomen raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts. Zeker als de klachten gepaard gaan met gewichtsverlies, bloedbraken, zwarte ontlasting of het gevoel dat het eten achter het borstbeen blijft steken.

Indien zuurbranden lang bestaat kan een Barrett-slokdarm ontstaan. Bij Barrett-slokdarm is het slokdarmslijmvlies door het zuurbranden verandert in maagslijmvlies. Er is een kleine kans dat dit vervolgens verder ontwikkelt tot slokdarmkanker. [Schema slokdarmkanker]

Symptomen zuurbranden

  • Pijnlijk en/of branderig gevoel achter het borstbeen (met name bij liggen)
  • Gevoel dat het eten niet wil zakken of dat het weer terugkomt (globus-gevoel)
  • Nachtelijke hoesten / heesheid
  • Versterkte speekselproductie
  • Opboeren van maagzuur / oprispingen

Diagnose van zuurbranden

Gastroscopie. Het inwendige kijkonderzoek van de slokdarm, maag en het eerste deel van de twaalfvingerige darm. Via een slang met een camera aan het uiteinde kijkt de arts naar het slijmvlies, zo nodig kunnen er biopten worden genomen voor weefselonderzoek. Vaak krijgt u een roesje zodat u nog wel bij kennis bent, maar er minder van meekrijgt.

24-uurs zuurgraadmeting. Het onderzoek waarbij er gedurende 24 uur de zuurgraad  (pH) in de slokdarm wordt gemeten. Met dit onderzoek kan de arts beoordelen hoe vaak er zure maaginhoud in de slokdarm omhoog komt.

Stationaire manometrie. Een onderzoek waarbij de druk in de slokdarm en de sluitspier tussen de slokdarm en de maag (de onderste slokdarm-sfincter) wordt gemeten. Hiermee kan de arts de bewegingen (motoriek) van de slokdarm en de functie van het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag beoordelen.

Behandeling van zuurbranden    

Wat kunt uzelf doen?

  • Calcium, het calcium in melk bindt het zuur
  • Vermijdt van vet / gekruid eten
  • Ga niet te snel naar bed na het eten
  • Verhoogd het uiteinde van uw hoofdeinde
  • Probeer af te vallen indien u overgewicht heeft

Medicijnen

  • Medicijnen die het maagzuur binden. Antacida zijn stoffen die het maagzuur binden en neutraliseren waardoor er minder actief maagzuur in de maag aanwezig. Over het algemeen geeft een maagzuurbinder een snel verlichtende werking. (Rennie, Gaviscon)
  • Medicijnen die de productie van het maagzuur remmen of blokkeren
  • Medicijnen die de werking van de slokdarm- en maagspieren bevorderen. Prokinetica, zoals metoclopramide, zijn middelen die ervoor zorgen dat de maag sneller geledigd wordt, waardoor de druk op de maag afneemt en het terugstromen van maagzuur in de slokdarm verminderd wordt.

Anti-refluxoperatie

Bij een anti-refluxoperatie wordt het bovenste deel van de maag als een manchet om de onderzijde van de slokdarm heen gewikkeld. De maag kan daardoor niet meer door de middenrifsbreuk omhoog komen. Dit is een zeer ingrijpende behandeling die alleen een optie is als de bovengenoemde behandelingen niet werkzaam zijn.




Meer weten over darmaandoeningen? Kijk hier >