‘Het zit tussen je oren’

Patiënten met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) voelen zich slecht begrepen door hun omgeving. Zo tonen huisartsen volgens hen weinig begrip: zij geven medicijnen die vaak nauwelijks helpen. Of ze sturen mensen die vaak op consult komen met darmklachten door naar een psycholoog, zonder eerst een dieet te proberen. Dit blijkt uit een enquête onder ruim 600 leden van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging.

Er zijn maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders die in meer of mindere mate last hebben van PDS. Hun buik doet pijn, hun ontlastingspatroon is chaotisch, ze voelen zich rot. Toch worden ze dus niet echt afdoende voor hun lichamelijke klachten behandeld, maar doorverwezen naar een psycholoog. Veel patiënten voelen zich daardoor gestigmatiseerd als ‘aanstellers’.

De patiënten hebben gelijk als ze zich niet juist behandeld voelen. Huisartsen zouden moeten weten dat er meer onder de zon is dan pillen en de psycholoog. Er zijn de laatste jaren hoopgevende therapieën ontwikkeld, met name het FODMAP dieet onder begeleiding van een diëtist. Het is best ingewikkeld om dat dieet te volgen, maar dan kunnen de resultaten ook spectaculair zijn.

Maar patiënten zouden zich niet altijd slecht begrepen moeten voelen met een doorverwijzing naar een psycholoog. Niemand kan namelijk ontkennen dat stress heel veel invloed heeft op PDS. Wie niet lekker in zijn vel zit, zit ook niet lekker in zijn darm. De as tussen de darmen en het brein is als een snelweg voor onze gevoelens en gedachten. Behalve het dieet, en desnoods medicijnen, kan behandeling door een psycholoog óók een optie zijn.

Wie PDS goed wil behandelen, houdt rekening met álle factoren. Zowel het lichaam, de voeding als de geest. Dat is geen stigma: het is de enige juiste aanpak.