Kruisbloemige groenten stimuleren het immuunsysteem

Als je een crucifere groente doorsnijdt zul je waarschijnlijk een blad/stam/knop patroon in de vorm van een kruis zien. Deze groenten die donkergroen (leafy greens), wit en soms rood zijn helpen ons lichaam op vele manieren. Zo zijn ze een belangrijke bron van vezels, calcium, ijzer, enzymen en vitamine A en C. Voorbeelden van deze groenten zijn: broccoli, spruitjes, bloemkool, maar ook alle andere koolsoorten en wortel-groenten zoals radijs, daikon, koolraap, koolrabi, rucola en tuinkers. In een recente studie in het zeer prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature Immunology laten Australische onderzoekers zien dat deze groenten direct de zogenaamde aangeboren immuuncellen van het lichaam in positieve zin stimuleren. Deze stimulatie verloopt via het gen T-bet dat verantwoordelijk is voor maturatie van precursor immuuncellen. “Zonder dit gen (of haar eiwit-producten) is het lichaam veel gevoeliger voor voeding gerelateerde bacteriële infecties,” claimen de auteurs. Boerenkool eten vanavond voor het echt lente is!

 

Bron: Rankin et al., 2013: The Transcription factor T-bet is essential for the development of NKp46+ innate lymphocytes via the Notch pathway. Nature Immunology epub ahead of press.