Darmflora

Darmbacteriën lijken tumorgroei te beïnvloeden

Het microbioom bestaat uit alle micro-organismen die op en in ons lichaam leven, het grootste gedeelte hiervan woont in onze darmen. We komen er steeds meer achter hoe belangrijk dit microbioom voor onze gezondheid is. Recent onderzoek ik het toonaangevende tijdschrift Science laat zien dat er ook een belangrijke relatie bestaat met tumorgroei.

Lever kanker, zowel primair begonnen in de lever als gemetastaseerd naar andere plekken, is nog steeds een belangrijke doodsoorzaak. Ongeveer 75% van het bloed dat de lever bereikt komt uit de poortader vanuit het maag-darmkanaal. In dit bloed bevinden zich componenten van het microbioom.

De Duitse studiegroep onder leiding van Dr. Tim Greten gebruikten een muismodel om te kijken welke invloed de darmbacteriën op leverkanker had. Een deel van de muizen kreeg antibiotica waardoor een deel van de darmbacteriën werd uitgeschakeld. Opmerkelijk was dat de antibiotica-muizen minder en kleinere tumoren ontwikkelden. Dit leek samen te hangen met verhoogde aantallen natural-killer T-cellen (NKT) in de lever. NKT cellen zijn specifieke cellen die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem.

 

“Opmerkelijk was dat de antibiotica-muizen minder en kleinere tumoren ontwikkelden”

 

De antibiotica die Clostridium-bacteriën uitschakelen, zorgen ervoor dat galzouten in het lichaam stijgen en NKT cellen in aantal toenemen en kankergroei vermindert. De samenstelling van het gal lijkt dus van invloed te zijn.

De resultaten uit deze studie geven aanwijzingen dat darmbacteriën betrokken zijn bij tumorgroei en mogelijk beïnvloedt kunnen worden door antibiotica om zo tumorgroei te remmen.

 

Bron: Ma C et al. Gut microbiome-mediated bile acid metabolism regulates liver cancer via NKT cells. Science 25 May 2018.

 

Meer weten over de darmflora? Kijk hier >