Coeliakie

Diagnose coeliakie dient zo jong mogelijk gesteld te worden om sterfte te verminderen

Coeliakie is een aangeboren glutenintolerantie waarbij het darmslijmvlies wordt beschadigd als de patiënt gluten eet. Door het beschadigde darmslijmvlies kan het lichaam onvoldoende voedingsstoffen opnemen. Bij jonge kinderen uit zich dit met name als groeiachterstand en darm-gerelateerde symptomen, en bij oudere kinderen met name als absorptie-gerelateerde symptomen en psychosociale problemen. Bij volwassenen staat voornamelijk het symptoom malabsorptie voorop. De klassieke symptomen zijn diarree, flatulentie, gewichtsverlies en vermoeidheid door bloedarmoede. Door onbehandelde coeliakie kan er op de lange termijn maligne lymfoom en darmkanker ontstaan.

Italiaanse onderzoekers hebben nu wederom aangetoond dat de lange termijn complicaties ook vaker voorkomen bij patiënten met coeliakie waarbij de diagnose pas op latere leeftijd werd gesteld. Dit hebben zij gedaan door de gegevens van 2.225 patiënten met bewezen coeliakie te bestuderen. Zij vonden dat als de diagnose coeliakie pas na het 60e levensjaar werd gesteld dat er een 18x verhoogd risico bestond op het overlijden aan de lange termijn complicaties.

Deze studie onderstreept dus hoe belangrijk het is om de diagnose coeliakie zo vroeg mogelijk te stellen, zodat het risico op kanker in de toekomst geminimaliseerd kan worden door een gepast glutenvrij-dieet te volgen.

 

Bron: Biagi et al. Risk of complications in coeliac patients depends on age at diagnosis and type of clinical presentation. Dig Liver Dis. 2017 Dec 8.

 

Meer weten over coeliakie? Lees hier verder >