Nierstenen komen vaker voor bij Crohn

Nierstenen zijn niet de meest voor de hand liggende complicatie van de ziekte van Crohn, maar er bestaat zeker een verband!

Nierstenen presenteren zich vaak als koliekpijn in de flanken met bloed in de urine. Nierstenen kunnen worden ingedeeld in twee typen stenen: urinezuurstenen en oxalaatstenen.

Deze laatste oxalaatstenen komen vaker voor bij Crohn patiënten die ziekteactiviteit hebben in hun dunne darm. Doordat de dunne darm voor een groot deel is uitgeschakeld door de ontsteking, hebben deze patiënten onvoldoende vertering van vetten door onder andere galzoutmalabsorptie. Het onverteerde vet bindt zich aan calcium en zorgt daardoor dat het calcium niet meer kan binden met oxalaat. Doordat het overschot aan ongebonden oxalaat wordt opgenomen in de dikke darm kunnen stenen ontstaan in de nieren.

Het risico op dit soort stenen wordt nog hoger voor Crohnpatiënten die stukken dunne darm hebben ingeleverd door operaties en daardoor ook een hoger risico hebben op dehydratie. Een Scandinavische studie heeft laten zien dat dit percentage wel rond de 28% ligt.  Aan deze patiënten wordt dan ook geadviseerd om minder oxalaat-houdende voeding te eten, dit zijn bijvoorbeeld spinazie en rabarber.

 

Bron: Gkentzis et al. Urolithiasis in inflammatory bowel disease and bariatric surgery. Worl journal of nephrology. Nov 2016

 

Meer over ziekte Crohn? Lees het hier >