darmkanker

Taaislijmziekte geeft verhoogd risico op darmkanker en verdient screening

Taaislijmziekte, ook wel cystische fibrose (CF) genaamd, is een erfelijke aandoening waarbij er op verschillende plaatsen in het lichaam te veel slijm wordt aangemaakt. De meest bekende plek is de longen, maar ook het maagdarmkanaal, de lever, alvleesklier en teelballen. CF is nog niet te genezen, maar gelukkig is de levensverwachting wel aanzienlijk toegenomen door het verbeteren van de behandeling. Niet alleen de CF zelf is bedreiging voor de patiënt, patiënten met CF hebben ook een verhoogd risico op darmkanker. Dit risico is zo’n 5 tot 10 groter dan bij de algemene populatie, en na longtransplantatie is dit risico zelfs 25 tot 30 keer verhoogd.

Een internationale multidisciplinaire werkgroep heeft besloten dat darmkanker-screening belangrijk is voor CF-patiënten. Het advies luidt dat CF-patiënten vanaf het 40e levensjaar gescreend moeten worden middels colonoscopie met 3 jaarlijkse intervallen, uiteraard aangepast op de bevindingen. CF-patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan dienen al vanaf hun 30e levensjaar gescreend te worden, binnen 2 jaar na de transplantatie, vanwege het verhoogde kankerrisico door de immuun onderdrukkende medicatie.

 

Bron: Hadjilialis D et al. Cystic Fibrosis Colorectal Cancer Screening Consensus Recommendations. Gastroenterology December 28, 2017

 

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws? Schrijf je in >