Poep jezelf wijzer

Winactie: ‘ Poep Jezelf Wijzer ‘

Wij mogen het boek ‘Poep jezelf wijzer – Snap hoe je spijsvertering werkt en leer hoe je problemen kunt voorkomen en oplossen’ van Dr. Adrian Schulte (vertaald uit het Duits) weggeven!

Schulte is arts en directeur van een kliniek voor darm revalidatie in Duitsland. In ‘Poep jezelf wijzer’ brengt hij de inzichten uit zijn werk samen met de nieuwste wetenschappelijke inzichten over de relatie tussen onze darmen, voeding en gezondheid. Volgens Schulte kun je je levenskwaliteit behouden en tóch heel goed voor je darmen zorgen. Hij legt uit waarom het zo belangrijk is hoe de ontlasting eruit ziet. Wij zijn het eigenlijk niet meer gewend, maar eigenlijk zouden we veel meer moeten letten op de kleur, geur en structuur van onze poep.

Toen Schulte na zijn studie geneeskunde een aanvullende studie voor Tropenarts volgde, viel hem op dat welvaartsziekten ook in tropische regio’s ontstonden omdat de bevolking daar steeds meer het Westerse dieet ging volgen. Het werd hem duidelijk hoezeer een snel veranderend voedingspatroon ziekten veroorzaakt, zoals obesitas, depressie en noem maar op. Volgens Schulte eten we te veel, te snel, kauwen we slecht en eten we minder vezels en meer dierlijke eiwitten en koolhydraten dan vroeger. Door inzicht in de traditionele voeding kunnen we volgens hem weer beter worden; we hebben dus wel degelijk invloed op onze spijsvertering.

Ten eerste door verandering van eetgedrag. Niet alleen wát je eet, maar juist op wat voor manier en in welke hoeveelheid. Schulte legt in het begin van zijn boek zeer zorgvuldig uit hoe onze spijsvertering – vanaf de eerste hap tot aan het eindstation- werkt.

Ten tweede beschrijft Schulte hoe je met een ’10-daags darmfitnessprogramma’ je darmgezondheid kunt verbeteren. De ‘kauwtraining’ staat centraal in zijn programma, om het prestatievermogen van het spijsverteringsstelsel te herstellen. Daarnaast geeft hij nog tips weke voeding goed zou zijn voor onze darmen. Schulte vergelijkt de darmen met een gebroken bot; ze moeten rust krijgen en even worden ontzien om daarna te herstellen. Dat is “een ideale manier om niet alleen de darmen gelukkig te maken, maar ook om ziekten te voorkomen”, aldus Schulte. Een rustige, gezonde darm is volgens hem namelijk ook van belang voor de rest van je organen en lichaam.

De training bestaat uit verschillende goedgeschreven stappen waar je thuis mee aan de slag kunt gaan!

 

Wil jij deze maand kans maken één van de twee exemplaren? Stuur dan uw naam, adres en motivatie vóór 1 augustus naar info@darmgezondheid.nl.

 

Benieuwd naar andere darmgezonde boeken? Kijk in onze bibliotheek