Darmflora

Dierstudie laat zien dat darmflora langdurig verandert na buikchirurgie

Onderzoekers hebben gekeken naar de invloed van minimale buikchirurgie op darmflora en ontstekingsmarkers in de darm.

In deze studie kregen vijf 4-week oude biggetjes minimale buikchirurgie en zes controle biggetjes. Tijdens de ingreep werd er een klein stuk darm verijwderd en vervolgens werd de darm weer aan elkaar gesloten. Hierna kregen de biggetjes een kinderdieet. Gewicht, vastheid van de ontlasting en vet in de ontlasting werden gemeten. Bovendien werd er volgens DNA sequencing naar de darmflora gekeken. Deze resultaten werden vergeleken met de uitkomsten van de controle-biggetjes.

Uit de resultaten kwam naar voren dat er een relatief overschot van Proteobacteria en Bacteroidetes was. Op familieniveau was dit Enterobacteriaceae (P < 0.01), Bacteroidaceae (P < 0.05) en Rhodospirillaceae (P < 0.05) op stamniveau werd er een overschot aan Proteobacteria en Bacteroidetes en een afgenomen aanwezigheid van Enterobacteriaceae (P < 0.01), Alistipes (P < 0.05) en Thalassospira (P < 0.05).

De verstoorde darmflorabalans ging ook samen met ontstekingsmarkers: verminderde expressie van IL6 in het ileum (4.46 ± 1.60 vs 0.24 ± 0.06, P < 0.05). Daarnaast was ook de expressie van TNF (P < 0.01) en IL18 (P < 0.01), IL12 ( P < 0.05) en IL10 (P < 0.01) verminderd na de chirurgische ingreep. In de dikke darm was de expressie van IL12 (P < 0.01) en IL10 (P < 0.01) versterkt.

Deze studie laat zien dat buikchirurgie op jonge leeftijd de darmflora verstoord en ontstekingsparameters aanzet.