Zwaarlijvigheid en obesitas leiden eerder tot poliepen respectievelijk tot eventuele darmkanker

In tegenstelling tot slanke mensen ontwikkelen mensen met overgewicht vaker darmpoliepen, een mogelijke voorbode van darmkanker. Dit is het resultaat van een nieuw uitgevoerde studie op basis van gegevens uit eerdere onderzoeken over dit onderwerp. Hoewel slechts 10% van de poliepen uiteindelijk tot darmkanker leidt, wordt aangenomen dat de meeste vormen van darmkanker worden veroorzaakt door poliepen.

Hoewel het verband tussen obesitas en kanker al eerder is aangetoond – en erkend door het National Cancer Institute -, wordt met dit nieuwe onderzoek een specifieke relatie gelegd tussen een groter risico op het ontwikkelen van poliepen bij obese mensen en overgewicht. De conclusie of poliepvorming wordt veroorzaakt door obesitas zelf, kan nog niet worden getrokken. In 2008 leden wereldwijd 500 miljoen mensen aan obesitas en stierven meer dan een half miljoen mensen aan darmkanker, aldus de WHO.

In dit nieuwe onderzoek, uitgevoerd door dr. Ashrafian en collega’s van het Imperial College in Londen, werden uit 23 onderzoeken gegevens geanalyseerd van meer dan 100.000 mensen uit de Verenigde Staten, Azië en Europa. Als richtlijn werd aangehouden een Body Mass Index van 25 voor overgewicht en een BMI van 30 als obees. Bij 22% van de mensen met overgewicht  en/of obesitas werden darmpoliepen aangetroffen, vergeleken met 19% bij degenen met een normaal gewicht. Verder bleek een groeiend risico op poliepen aanwezig bij een toename van de BMI. Bij twee grote studies werden vragenlijsten gebruikt.

Hoewel er verschillende methodes van screening zijn, wordt in het geval van obesitasaangeraden een volledige colonoscopie uit te laten voeren, aangezien de poliepen zich daarbij meestal in het hoger gelegen gedeelte van de dikke darm bevinden. Bij een gedeeltelijke colonoscopie, ook wel een sigmoïdoscopie genoemd, wordt alleen het rectum en het lager gelegen gedeelte van de dikke darm onderzocht.

In het onderzoek is vooralsnog geen rekening gehouden met diabetes als een potentieel verstorende factor. Als gevolg van dat soort onzekerheden kunnen de gegevens niet dienen als bewijs voor het feit dat gewichtsverlies het ontwikkelen van poliepen vermindert, dan wel dat de voortgang van de ontwikkeling van kanker omkeerbaar is. In het rapport dat is gepubliceerd in het American Journal of Gastroenterology, adviseren de auteurs tijdige screenings bij mensen met overgewicht en obesitas.
Hoe dan ook wordt benadrukt dat afvallen altijd een goede zaak blijft.

 

Door: Natasja Sheriff, New York 12 juli 2012

Bron: http://www.nature.com/ajg/journal/vaop/ncurrent/pdf/ajg2012180a.pdf