Darmkanker

DARMKANKER

Dikke darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in de westerse wereld. In Nederland werden er in 2014 zo’n 15.000 mensen gediagnosticeerd met dikke darmkanker en 5.000 mensen stierven in dat jaar aan deze ziekte. Dit maakt dikke darmkanker de op een na meest voorkomende vormen van kanker in Nederland.

Voor uitgebreide informatie over darmkanker, kijk op de website van onze partner MLDS.

Wat zijn de oorzaken van darmkanker?

Darmkanker ontstaat uit poliepen. De meeste poliepen zijn goedaardig, maar een klein deel kan zich verder ontwikkelen tot darmkanker. Dit proces duurt vaak jaren. Poliepen ontwikkelen zich met name bij mensen boven de 50 jaar. Omdat dikke darmkanker zo vaak voorkomt in Nederland, en omdat er de mogelijkheid bestaat om het tijdig op te sporen, heeft de Nederlandse overheid in 2014 het Bevolkingsonderzoek Darmkanker opgericht. Inwoners van Nederland tussen de leeftijd van 55 en 75 jaar worden iedere twee jaar uitgenodigd om deel te nemen aan dit screeningsonderzoek voor dikke darmkanker. Deelnemers ontvangen een ontlastingstest (iFOBT) per post en indien deze positief is, worden zij daaropvolgend uitgenodigd voor een colonoscopie (inwendig dikke darmonderzoek).

 

De volgende factoren kunnen het risico op darmkanker vergroten: darmkanker oorzaak

Wat zijn de symptomen?

Vaak geeft darmkanker geen klachten, maar de volgende klachten kunnen passeren:

  • Bloed of slijm bij de ontlasting
  • Veranderde stoelgang
  • Buikpijn
  • Onbedoeld gewichtsverlies
  • Bloedarmoede (ijzergebrek)

De bovengenoemde klachten hebben zeker niet altijd met darmkanker te maken. Neem bij aanhoudende klachten altijd contact met de huisarts, die kan vervolgens een inschatting maken of er een indicatie is voor aanvullend onderzoek.

Ontwikkeling darmkanker

Afbeelding 1-4: proces waarbij kwaadaardige poliep zich ontwikkelt tot darmkanker die door de darm heen groeit en via het bloed en de lymfeklieren kan uitzaaien naar andere organen

Hoe kan de diagnose worden gesteld?

  • Bloedonderzoek. Meestal komt bloedarmoede aan het licht als de patiënt klaagt over vermoeidheid. De bloedarmoede kan worden veroorzaakt door een tumor in de darm. Dit is dan ook vaak een reden voor inwendig darmonderzoek
  • Ontlastingsonderzoek. Ontlastingsonderzoek wordt eigenlijk alleen in het bevolkingsonderzoek gedaan. Indien er bloed in de ontlasting wordt aangetoond is dit een reden voor vervolgonderzoek om darmkanker uit te sluiten
  • Coloscopie. Het inwendige dikke darmonderzoek, coloscopie genaamd, is de gouden standaard om darmkanker op te sporen. Een slang met aan het uiteinde een camera gaat via de anus naar binnen om zo de binnenzijde van de dikke darm te onderzoeken. Indien er iets wordt gevonden kunnen er direct weefselhapjes (biopten) worden genomen
  • CT-colografie. Soms wordt er gekozen om via CT-colografie de darm te bekijken. Bij dit onderzoek dient de darm eerste volledig schoongespoeld te worden, waarna de patiënt een contrastvloeistof dient te drinken. Vervolgens wordt er een CT-scan gemaakt waarop de radioloog eventueel afwijkingen in de darm kan herkennen. Een groot nadeel hiervan is dat er geen biopten kunnen worden genomen.
  • CT-scan. Wordt vaak gedaan als de diagnose darmkanker al gesteld is. Middels een CT-scan wordt dan gekeken of de darmkanker elders in het lichaam is uitgespreid (lymfeklieren, lever)

Hoe ziet de behandeling eruit?

Er zijn verschillende soorten behandelopties bij darmkanker. Welke behandelmethode het beste is, is van verschillende factoren afhankelijk (o.a. waar de tumor zich in de darm bevindt, hoe ver de tumor gevorderd/uitgespreid is en fitheid van de patiënt)

  • Operatie. In bijna alle gevallen wordt er voor een operatie gekozen. Als de kanker in een vroeg stadium is, kan een operatie alleen al voldoende zijn. Afhankelijk van waar de tumor zich bevindt kan de chirurg een (tijdelijk) stoma aanleggen.
  • Chemotherapie. Chemotherapie kan vooraf aan de operatie plaatsvinden of aanvullend. De keuze hiervoor is afhankelijk van het type tumor en hoever de tumor gevorderd is.
  • Bestraling. Dit is vaak ook een aanvullende behandeling bij chirurgie en/of chemotherapie.




Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen rondom darmkanker >