Leefstijl

LEEFSTIJL

Vlinders in de buik, examendiarree, geen hap door uw keel kunnen krijgen van de zenuwen, het in uw broek doen van angst: U heeft vast wel gemerkt dat de darmen reageren op spanningen en stress. Stress vermijden zorgt ervoor dat uw weerstand en uw welbevinden verbetert. Gebruik de volgende tips voor een gezonde leefstijl.

 

Voorkom stress!

Met onderstaande ontspanningstips voorkomt u stress en zorgt ervoor dat uw darmen goed blijven functioneren. Neem bewust tijd om te ontspannen en om even afstand te nemen van de dagelijkse drukte.

 • Plan een vaste avond per week waarin u lekker luiert of leest op de bank.
 • Neem af en toe eens vrij van uw beeldscherm. Internet en televisie zijn leuk, maar ze maken uw geest moe.
 • Bewegen is een heel snelle manier om stress te verminderen.
 • Probeer eens of meditatie of yoga iets voor u is.
 • Soms is het moeilijk om te ontspannen en echt uit te rusten. Uw hoofd zit vol met dingen die u nog moet doen. Loop dan eens een straatje om. Ga even naar het park om te luisteren naar fluitende vogels. Of lees een boek, luister naar uw favoriete muziek, kijk naar een mooie film. Kortom, probeer een moment te vinden om even uw hoofd ‘leeg’ te maken. Doe wat u echt leuk vindt!
 • We hebben allemaal zoveel te doen. Werken, boodschappen doen, de kinderen van school halen, naar clubjes brengen, vriendschappen onderhouden, eten koken en ga zo maar door. Een race tegen de klok. Daarom is het tijd om te onthaasten. Luister naar muziek, lees een boek, ga een halfuurtje wandelen. Doe iets waardoor u zich kunt ontspannen en even de drukte van alledag kunt ontvluchten.
 • Veel mensen hebben stress op het werk. In een onderzoek van Monsterboard.nl uitgevoerd door TNS/NIPO (2008) bleek dat ontspanning op het werk voor 71% van de werknemers belangrijk is. Gemiddeld wordt er door werknemers 33 minuten per werkdag (lunchpauze niet meegerekend) ontspannen. Maar men zou daarvoor meer tijd willen hebben. Stress is het op één na meest voorkomende werkgerelateerde gezondheidsprobleem. Uit onderzoeken blijkt dat tussen de 50% en 60% van alle verloren werkdagen te wijten zijn aan stress. In het TNS/NIPO onderzoek bleek dat de helft van de werknemers denkt dat ze meer plezier in het werk zouden hebben en productiever zouden zijn als er voldoende tijd en ontspanningsmogelijkheden zijn. Naast kletsen met collega’s (49%) zijn roken (19%), koffie halen (18%) en de dagelijkse wandeling (17%) veel genoemde ontspanningsactiviteiten. Een opvallende ontspanplek is de wc (14%)!
 • Stress vermijden is niet makkelijk. Soms zijn er situaties waar u niet direct uit kunt komen. Toch is het belangrijk om waar mogelijk ontspanning te zoeken. Neem in plaats van een snelle douche een lang warm bad. Of verwen uzelf bijvoorbeeld eens met een schoonheidsbehandeling of ga naar een sauna. Als dat te veel tijd kost, adem dan eens 5 minuten geconcentreerd in en uit. Met yogaoefeningen kunt u ook uitstekend ontspannen en u slaapt heerlijk na afloop.

 

Bewegen

Als u beweegt, zet u de spieren aan het werk. Maar niet alleen dat, uw hele lichaam profiteert mee van de beweging. Uw darmen worden als het ware ‘gemasseerd’ en raken goed doorbloed. Voor wie last heeft van een moeilijke stoelgang, is bewegen daarom extra belangrijk. Probeer elke dag minstens een halfuur te bewegen, maar meer mag ook!

 

Tips om voldoende te bewegen

Hoe houd u het vol? Vijf tips:

 • Pak de sport weer op die u vroeger zo leuk vond. Paardrijden, ballet, voetbal: wat let u om het weer te proberen?
 • Ga naar de sportschool en zoek een trainer die u kan motiveren.
 • Zoek de beweging in uw woon-werkverkeer. Neem als het even kan de fiets! Maar u kunt ook een halte eerder uitstappen of de auto een flink eind van uw werk parkeren.
 • Neem voortaan altijd de trap.
 • Bewegen kan ook thuis. Koop bijvoorbeeld een dvd met yogaoefeningen, een matje voor buikspieroefeningen, een setje dumbells of een hometrainer.

Relaxing

 

Lees hier 10 tips voor gezonde darmen >