Vroege voedingsinterventies bij kinderen met allergische aanleg kunnen eczeem, astma en voedselallergieën voorkomen

In de afgelopen jaren zien we een toename van kinderen met atopische aandoeningen, zoals eczeem, astma, hooikoorts en voedsel allergieën. Atopie is een neiging om immunoglobuline E (IgE) antilichamen aan te maken in reactie op lage dosering allergenen. Kinderen met een ouder of broertje of zusje met een atopische aandoening hebben een hoog risico om […]

LEES MEER >
Eet beter voor je maag

Winactie: ‘ Eet beter voor je maag en darmen ‘

In januari mogen wij het boek “Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer – Minder buikklachten in 10 weken weggeven.” In Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer leer je hoe je door een gezonde leefstijl je buikklachten kunt verminderen. Van een opgeblazen gevoel en […]

LEES MEER >
Dieet

Lusten darmbacteriën het ook rauw?

Uit meerdere studies blijkt dat ons dieet duidelijk een groot effect heeft op de soorten bacteriën die in onze darmen leven. Darmbacteriën prikken namelijk graag een vorkje mee. Er is echter niet zoveel bekend over de effecten van gekookt voedsel op onze darmbacteriën ten opzichte van rauw eten. Koken verhoogt onder andere de verteerbaarheid van […]

LEES MEER >
IBD tijdens de zwangerschap

Een disbalans in het microbioom mogelijk een risicofactor voor IBD

Inflammatoire darmziekten (IBD) is een verzamelnaam voor de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Hierbij is sprake van terugkerende ontstekingsreacties in de darmen. Een familielid met IBD is een sterke risicofactor voor het ontwikkelen van IBD, maar het verklaart niet geheel de erfelijkheid van de ziekte. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen een hogere kans […]

LEES MEER >

Zowel consumptie van alcohol als suikerhoudende dranken is geassocieerd met leververvetting

Leververvetting, steatose in medische termen, is de meest voorkomende oorzaak van chronische leveraandoeningen en verhoogd het risico op hart- en vaatziekten. Het komt voor bij 14-34% van de Europeanen en bij obese mensen zelfs tot 90%. Overmatig alcoholgebruik is een bekende risicofactor voor het ontwikkelen van leververvetting, levercirrose en zelf leverkanker. Patiënten met leververvetting wordt […]

LEES MEER >
dyspepsie

Budesonide smelttabletten zeer succesvol in de behandeling van eosinofiele oesofagitis

Eosinofiele oesofagitis, in het kort EoE genoemd, is een allergische aandoening aan de slokdarm. Het slijmvlies in de slokdarm reageert op een (onbekend) allergeen waardoor er een ontstekingsreactie ontstaan. Vaak gaat dit ongemerkt en komt het ziektebeeld pas naar voren als er een stuk voedsel in de slokdarm blijft hangen. Opvallend bij dit ziektebeeld is […]

LEES MEER >
Darmflora

Virussen in de menselijke darm: Nieuwe inzichten

Je hoort steeds meer over de darmmicrobiota en de invloed hiervan op de gezondheid van de mens. De meeste wetenschappelijke studies focussen zich vooral op de darmbacteriën, maar de term “darmmicrobiota” omvat veel meer. In de menselijke darmen leven namelijk ook andere micro-organismen, zoals schimmels, archaea (de zogenaamde ‘oerbacteriën’) en virussen. Wat het menselijke “darmviroom” […]

LEES MEER >
REDUCE PDS

REDUCE PDS: goede voorlichting en regie bij de patiënt

Marten Otten, MDL-arts over PDS Het prikkelbare darmsyndroom, PDS, is een vervelende aandoening die een enorme impact kan hebben op het dagelijks leven van patiënten. Het lastige aan deze aandoening is dat PDS nog regelmatig wordt afgedaan als aanstellerij. De arts geeft soms de druk dat het alleen maar tussen de oren zit en dat […]

LEES MEER >
volkorenproducten

Immuunsysteem van coeliakiepatiënten valt niet alleen tarwe aan, maar ook gerst en rogge

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam overgevoelig reageert op gluten. Door deze reactie raakt het darmslijmvlies beschadigd. Tot nu toe is de enige behandeling een glutenvrij dieet, wat zorgt voor een verbetering van de symptomen en het herstel van het darmslijmvlies. Bij een glutenvrij dieet moeten producten worden vermeden waarin tarwe, gerst of rogge […]

LEES MEER >
1 2 3 111