Voeding bij PDS

VOEDING BIJ PDS

Er bestaan een hoop misverstanden over wat de beste voeding voor mensen met prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is. Op internet zijn lange lijsten te vinden van ‘verboden’ producten of producten die de klachten bij PDS zouden verergeren. Vaak zijn deze lijsten gebaseerd op persoonlijke meningen en niet op resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Heb je PDS, zoek dan advies bij een gespecialiseerd diëtist. Hij of zij kan eventueel meer vertellen over de juiste voeding bij PDS en het FODMAP dieet voorschrijven

 

Vicieuze cirkel

Als je voedingsmiddelen gaat vermijden omdat je denkt dat je er klachten van krijgt, bestaat het gevaar dat de voeding uiteindelijk heel eenzijdig wordt . Op den duur kunnen dan tekorten ontstaan van voedingsstoffen en micro-nutriënten (vitamines en mineralen). Vaak blijkt het weglaten (elimineren) van een bepaald voedingsmiddel (zoals zuivel of koolsoorten) slechts tijdelijk tot een verbetering in de klachten. Wanneer na verloop van tijd de klachten weer toenemen worden andere producten of voedingsmiddelen als de ‘boosdoener’ gezien en vermeden met als gevolg een ongezond eetpatroon als gevolg.

 

Klachten

Bij PDS is er meestal geen sprake van een continu niveau van klachten. Soms heeft iemand weken achter elkaar klachten maar komen er ook relatief rustige periodes voor met weinig klachten. Daarnaast zijn de klachten per persoon zo verschillend dat een voedingsadvies op maat door een expert aan te raden is. De diëtist is hiervoor de aangewezen persoon. Tenslotte blijkt dat voedings- en leefstijladviezen niet altijd een direct effect laten zien. Het kan soms wel tot twee maanden duren voordat een effect merkbaar is. Ook is bekend dat bepaalde klachten de eerste paar dagen iets kunnen verergeren, wanneer iemand bijvoorbeeld opeens veel meer vezels gaat eten.

 

Feiten en fabels

In de nieuwe Multidisciplinaire Richtlijn Diagnostiek en Behandeling van PDS wordt bevestigd dat het belangrijk is om qua voeding niet af te wijken van de richtlijnen goede voeding. Een extra vezelverrijking wordt niet geadviseerd. Bepaalde niet-fermenteerbare vezels, zoals tarwegranen, en sommige soorten koolhydraten (zoals lactose of koolhydraten uit bepaalde groenten) kunnen voor klachten zorgen.

Er zijn maar weinig mensen die de huidige richtlijn van 30 tot 40 gram vezels per dag halen en dat terwijl die wel een goede darmfunctie stimuleren. Het is dus zeker aan te raden om te kijken of de huidige voeding voldoende vezels bevat. Traditioneel werd door het toevoegen van zemelen en lijnzaad de vezelinname opgeschroefd. Uit onderzoek blijkt dat tarwezemelen minder geschikt zijn voor mensen met PDS omdat ze aanleiding kunnen geven tot krampen en pijnklachten. Lijnzaad bevat van nature cyanide, een giftige stof. Gebruik het liefst gebroken lijnzaad, omdat bij gemalen lijnzaad meer cyaniden door het lichaam worden opgenomen. Gebruik lijnzaad niet te lang achter elkaar en in een dagelijkse portie van maximaal 15-45 gram. Het is het best om de vezelinname te verhogen door het eten van extra groente, fruit en peulvruchten.

 

PDS en verschillende voedingsstoffen

Zuivel. Het vermijden van zuivel is geen standaard advies voor PDS patiënten. Maar soms kunnen klachten wel verergeren door zuivel, bijvoorbeeld door een lactose-intolerantie of een koemelkeiwitallergie. Een aantal zuivelproducten bevat geen of nauwelijks lactose, zoals harde kaas en lactose-vrije producten. De meeste mensen kunnen nog prima (kleine) hoeveelheden lactose verdragen, maar personen met PDS kunnen wel extra gevoelig zijn voor de gasvorming die ontstaat bij de afbraak van lactose in de darmen. Een diëtist kan hierbij adviseren.

Fruit. Fruit is ook een prima bron van fermenteerbare vezels. Het is aan te raden de hele vrucht te eten, indien mogelijk met schil. Ook hier geldt dat het eten van fruit (en met name het drinken van vruchtensappen) niet overdreven moet worden. Door het drinken van vruchtensap krijg je snel een grote hoeveelheid vruchtensuikers binnen, zonder de bijbehorende vezels. Dat kan een belasting zijn voor de darmen.

Suiker en zoetstoffen. Voor suiker en zoetstoffen gelden dezelfde adviezen als voor mensen zonder PDS. Het is niet nodig om (producten met) suiker en zoetstoffen te vermijden. Het is uiteraard wel belangrijk om niet te overdrijven met het suikergebruik. Sommige zoetstoffen, zoals sorbitol,  bevatten suikers die in de dikke darm worden afgebroken. Deze kunnen tot extra gasvorming aanleiding geven.

Koolzuur/bubbels/kauwgom en rietjes. Producten met koolzuur (bubbeltjes) zoals frisdranken en bier kunnen wel zorgen voor extra lucht en kans op kramp en pijn in de darmen. Deze producten kunnen het beste met mate genomen worden. Praten tijdens het eten, kauwgom en het drinken door een rietje kunnen er ook voor zorgen dat je meer lucht inslikt.

Probiotica. Het kan zinvol zijn om probiotica te gebruiken. Wanneer je een kwaliteitsproduct gebruikt, worden er hoeveelheden goede bacteriën toegevoegd aan de darmflora. In de supermarkt zijn verschillende producten verkrijgbaar. Er is niet één probioticum dat het beste werkt omdat ieder persoon weer anders is en anders reageert. De meeste probiotica op melkbasis zijn gefermenteerd (zuur) en zijn over het algemeen ook voor mensen met een lactose-intolerantie goed te verdragen. Er zijn ook probiotica in poeder of pil vorm verkrijgbaar in bijvoorbeeld natuurwinkels. Het is aan te raden om per dosis minimaal 1 miljard levende goede bacteriën te nemen. Op de productverpakking kunt u informatie vinden over het aantal levende bacteriën. Omdat het effect van probiotica verschilt per bacteriestam, is het aan te raden om zelf te ondervinden welk product het beste bevalt. Voor een goed resultaat is het aan te raden dat u de probiotica gedurende een aantal weken dagelijks neemt.

 

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van PDS >