Stoelgang

 STOELGANG

Via uw voeding krijgt u allerlei voedingsstoffen binnen, die u nodig heeft om gezond te blijven. Maar niet alles uit uw voeding wordt opgenomen in uw lichaam. Er blijven altijd onverteerde resten over en deze worden samen met bacteriën via uw ontlasting uitgescheiden. Dit wordt ook wel je stoelgang, ontlasting, een grote boodschap of gewoon poepen genoemd.

 

Een groot taboe

Over het algemeen praten mensen niet graag in het openbaar over hun stoelgang. Vroeger was dit wel anders. In de 17de eeuw deed Lodewijk de Veertiende, de koning van Frankrijk, zijn behoefte in de vergaderzaal te midden van zijn adviseurs! Zeker op het praten over problemen met de stoelgang rust nog een taboe. Mensen vertellen in het bijzijn van anderen gerust dat ze een knallende hoofdpijn hebben, of hun grote teen hebben bezeerd. U zult echter zelden horen dat iemand de vergadering verlaat om “even een grote boodschap te gaan doen”. En ook het hebben van borrelende darmen, winderigheid of diarree wordt maar zelden met andere mensen gedeeld, zelfs niet met de huisarts. En dat terwijl de stoelgang niet iets is om u voor te schamen. Iedereen moet naar de wc, ook de dokter!

 

Ik voel me niet zo lekker

Als uw stoelgang goed verloopt, bent u zich meestal niet bewust van wat er zich allemaal in de darmen afspeelt. Maar wanneer u niet naar de wc kunt, of juist veel te vaak moet, kunt u zich hier behoorlijk rot door voelen. Niet alleen lichamelijke klachten zoals buikpijn, krampen, winderigheid en een opgeblazen gevoel hebben een negatief effect op je dagelijkse functioneren. Ook het gevoel uw darmen niet onder controle te hebben, kunt u behoorlijk onzeker maken. Kortom, gezonde darmen helpen om u goed te voelen!

 

Wat is een normale stoelgang? Lees het hier >