normale stoelgang

NORMALE STOELGANG

Wat een normale stoelgang is, is voor iedereen anders. Terwijl de ene persoon elke dag één of meerdere keren naar het toilet gaat, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting een soepele drol is en zonder klachten verloopt, is er niets aan de hand.

 

Obstipatie

Als u minder dan drie keer per week naar de wc gaat en de ontlasting hard is en moeizaam komt, dan spreekt u van obstipatie of verstopping. Obstipatie kan onder andere worden veroorzaakt door een verkeerd eet- en leefpatroon of bepaalde medicijnen. Naast problemen met de ontlasting kunt u bij obstipatie ook andere klachten krijgen. Buikpijn of een vervelend opgeblazen en vol gevoel zorgen ervoor dat u zich niet lekker voelt.

 

Door een aantal leefregels te volgen en uw voeding aan te passen, kunt u de klachten zelf al een stuk verminderen:

  • Drink voldoende (minimaal 2 liter vocht per dag)
  • Eet voldoende vezels (groente, fruit en volkorenproducten)
  • Beweeg!
  • Sla het ontbijt niet over en eet regelmatig

 

Diarree

Als u dunne of waterige ontlasting heeft en u moet meerdere keren per dag naar het toilet, dan heeft u diarree. U kunt diarree krijgen door bijvoorbeeld een ziekte, infectie, sommige medicijnen (antibiotica), een voedselvergiftiging of een prikkelbare darm. Als u diarree heeft, voelt u zich meestal niet zo lekker. U kunt koorts, buikpijn of darmkrampen hebben, maar het kan ook voorkomen dat u verder geen klachten heeft. Door diarree verliest u veel vocht en mineralen. Voldoende drinken is dus belangrijk, om het vocht weer aan te vullen. Vooral voor kinderen en ouderen is dit belangrijk, omdat zij snel kunnen uitdrogen.
 

Heeft u wel eens problemen met uw ontlasting? Lees hier verder >