Mineralen

MINERALEN EN SPOORELEMENTEN

Er zijn veel soorten mineralen en spoorelementen die het lichaam gebruikt. We zetten hier de meest bekende neer:

 

Calcium

Calcium (of kalk) is nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Het is verder belangrijk bij de werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van stoffen (waaronder ook andere mineralen zoals natrium, kalium en magnesium) in de lichaamscellen. Calcium zit vooral in melk, melkproducten en kaas. Ook komt calcium voor in groene groente, noten en peulvruchten.

 

IJzer

IJzer speelt een belangrijke rol bij stofwisselingsprocessen in het bloed en de lichaamscellen. Volkorenbrood en vlees leveren relatief veel ijzer. IJzer uit dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte (haemijzer) wordt makkelijker opgenomen in het lichaam. In plantaardige voedingsmiddelen zit ook ijzer (non-haemijzer), maar dit wordt moeilijker opgenomen. Vitamine C helpt om het non-haemijzer op te nemen in uw lichaam.

 

Natrium en kalium

Natrium is nodig voor de vochthuishouding. In combinatie met het mineraal kalium is natrium ook belangrijk voor het doorgeven van prikkels door de zenuwen en het samentrekken van de spieren en de bloeddruk. Natrium komt van nature in bijna alle voedingsmiddelen voor, maar is vooral bekend als keukenzout. Een hoge inname van natrium is slecht voor de nieren en vergroot de kans op hoge bloeddruk. De voedingsindustrie stopt vrij veel zout in kant- en klaarproducten. Als u kiest voor vers en onbewerkt, krijg je vanzelf al minder natrium binnen.

 

Om al je benodigde nutriënten binnen te krijgen, gebruik de schijf van vijf