Gezond drinken

GEZOND DRINKEN

Alle dranken tellen mee bij de dagelijkse inname van vocht, bijvoorbeeld water, koffie, thee, melkproducten, vruchtensappen en frisdrank. Gezond drinken hangt samen met het aantal calorieën dat een drankje bevat. Dranken zonder calorieën hebben de voorkeur. Dit zijn (mineraal) water, koffie en thee zonder suiker (of honing) en melk.

Alle andere dranken leveren calorieën. Ook niet alle light dranken zijn calorievrij. De term light betekent dat er minder suiker, vet of calorieën in een product zitten, niet dat er helemaal geen calorieën in zitten. Light frisdranken zijn – door het koolzuur- overigens niet goed voor de tanden. Drink er niet te veel van.

Vruchtensappen zijn prima om te drinken maar bevatten ook calorieën. Zelfs vruchtensap waar op staat dat er geen extra suiker aan toegevoegd is. Er zitten namelijk vruchtensuikers in die van nature in fruit voorkomen (zie onderstaande tabel). Let ook op bij sport- en energiedranken. Deze bevatten vaak veel calorieën uit suikers.

 

Calorieën in dranken

In onderstaande tabel staan een aantal dranken en de hoeveelheid calorieën die ze per glas leveren. Het aantal calorieën kan per merk verschillen. Kijk dus goed op het etiket en let ook op de hoeveelheid. Meestal worden de calorieën aangegeven per 100 ml terwijl bijvoorbeeld een blikje ruim 300 ml is. Het aantal calorieën dat je binnenkrijgt is dan dus ook 3 x zo veel.

Drank per glas (150 ml) Calorieën
Chocomel 145
Chocomel halfvol 120
Melk & Fruit 105
Energydrank 100
Druivensap 99
Yoghurtdrank 94
Sportdrank 85
Dubbeldrank 75
Melk halfvol 75
Frisdrank sinas 72
Appelsap 69
Cassis 68
Cola 63
Sinaasappelsap 60
Tonic 59
IJsthee 55
Karnemelk 45
Sinaasappelsap Light 40
Cola Light 0
Mineraalwater 0

 

Wat moet je drinken bij darmklachten? Lees hier verder >