Probiotica

PROBIOTICA

Probiotica zijn zogenaamde goede bacteriën. Deze goede bacteriën zorgen voor een goede darmflora, wat weer is van belang is voor de spijsvertering, stoelgang en het immuunsysteem. In de huidige maatschappij en met onze moderne leefwijze en eetgewoontes krijgen we weinig goede bacteriën binnen. U kunt die gunstige bacteriën dagelijks extra aanvullen, bijvoorbeeld door zuivelproducten met goede bacteriën. Deze goede bacteriën worden probiotica genoemd.

 

Wat doen probiotica?

Probiotica in de darmflora doen wat extra’s voor uw lichaam. Ze zorgen voor een goede werking van de darmen en helpen bij de ontwikkeling van uw immuunsysteem. Daardoor helpen ze u te beschermen tegen ziektes. Het is belangrijk te zorgen voor een goede darmflora. Dat kan bijvoorbeeld met probiotica. Probiotica zijn goede bacteriën waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze de gezondheid bevorderen en veilig zijn. Het zijn levende bacteriën die in verschillende producten zitten (vaak yoghurt of melkdrankjes, of in supplementen).

 

Wat zijn probiotica?

Niet alle goede bacteriën kan men zomaar probiotica noemen. Zo zijn bacteriën die standaard in yoghurt voorkomen, geen probiotica. Probiotica moeten aan de volgende criteria voldoen:

  • Ze moeten de darm levend bereiken en niet ‘onderweg’ uitgeschakeld worden door maagzuur en galsap.
  • Ze verbeteren de gezondheid en dat effect moet door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd worden.

Deze onderbouwing kan verschillende werkingsmechanismen van probiotica belichten.

  • Het verbruiken van bepaalde voedingsstoffen zodat er voor slechte bacteriën minder voedingsstoffen overblijven om te kunnen overleven.
  • Het verzuren van de darminhoud: daar kunnen slechte bacteriën niet goed tegen.
  • Het alert houden of het versterken van het immuunsysteem.
  • het versterken van de barrière tussen de darminhoud en het lichaam.
  • Helpen bij de vertering van vezels en de vochthuishouding van de darm.
 

Lees ook meer over verschillende soorten probiotica >