soorten probiotica

VERSCHILLENDE SOORTEN PROBIOTICA

Er zijn veel verschillende soorten probiotica en allemaal hebben ze hun eigen werking. Het ene probioticum doet bijvoorbeeld zijn werk vooral in de dikke darm, het andere is in het hele maag-darmkanaal actief. De meeste probiotica behoren tot de zogenaamde lactobacillen of de bifidobacteriën. En binnen die geslachten zijn de bacteriën weer onder te verdelen in verschillende soorten en stammen. Vergelijk het bijvoorbeeld met auto’s. Die zijn er in verschillende merken zoals Volkswagen, Renault en Fiat. Elk merk heeft weer verschillende soorten (modellen) zoals de Volkswagen Golf en de Volkswagen Passat. Deze modellen verschillen bijvoorbeeld in grootte, topsnelheid en aantal PK’s. En zelfs auto’s van hetzelfde model kunnen van elkaar verschillen. Zo bestaat er naast de Volkswagen Golf ook de Volkswagen Golf Plus. Deze heeft alle eigenschappen van de gewone Golf maar met een aantal extra’s. Zo verschillend zijn probiotica dus onderling.

 

Naam van de bacteriën

Een bacterie heeft eigenlijk 3 namen: een geslachtsnaam, een soortnaam en een stamnaam of nummer. Bijvoorbeeld Lactobacillus (geslacht) casei (soort) Shirota (stam) of Lactobacillus (geslacht) rhamnosus (soort) Gorbach & Goldin (stam) of ATCC 53103 (stam). Producten met goede bacteriën waarvan de naam en stamnummer niet compleet op de verpakking staat, zijn dus meestal geen echte probiotica. Let dus op als er alleen ‘bifidobacteriën’ of lactobacillen staat, dit is een onvoldoende aanduiding!

 

Werking bewezen!

Niet alle lactobacillen of bifidobacteriën werken als probiotica. Alleen als hun positieve werkzaamheid wetenschappelijk bewezen is, mogen ze probiotica genoemd worden. Naast dat een aantal gezondheids- effecten zijn toe te schrijven aan alle probiotica stammen, hebben veel stammen nog een specifieke werking. Niet elk probioticum heeft dus dezelfde werking, net als dat vitamine A iets heel anders doet dan vitamine C.

 

Probiotics3

 

Waar moet u op letten als u probiotica aanschaft >