BMI

BODY MASS INDEX

U kunt zelf heel makkelijk berekenen of u een gezond gewicht hebt met behulp van de Body Mass Index (BMI). Aan de hand van uw lengte en gewicht bepaalt u met deze formule uw BMI. Op de site van het Voedingscentrum kunt u zelf uw BMI berekenen:

 

BMI = gewicht (kg) / lengte (m)2

  • Ligt het getal tussen de 18,5 en de 25, dan heeft u een gezond gewicht.
  • Als uw BMI lager is dan 18,5 dan is het verstandig om te proberen wat aan te komen.
  • Mensen met een BMI tussen 25 en 30 zonder andere gezondheidsrisico’s moeten voorkomen dat ze nog zwaarder worden. Zijn er wel risicofactoren, dan is het verstandig om af te vallen. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld een hoog cholesterolgehalte, hart- en vaatziekten in de familie, diabetes of hoge bloeddruk. Bij een BMI van boven de 30 is het medisch gezien altijd verstandig om gewicht te verliezen.

 

Meet de omtrek van uw middel

Naast uw gewicht is het ook belangrijk hoe het vet over uw lichaam verdeeld is. De ene persoon heeft het vet vooral op de heupen en dijen zitten (een ‘peer’) en bij een ander bevindt het vet zich met name op de buik (een ‘appel’). Als uw BMI goed is, maar u heeft wel veel vet op uw buik, dan loopt u toch extra gezondheidsrisico’s zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Door uw middelomtrek te meten weet u hoe het met uw buikvet is. Neem een meetlint en meet op het smalste deel van het middel tussen uw ribben en de bovenkant van uw heup.

  • Voor mannen geldt een middelomtrek tussen de 79 en 102 cm als gezond.
  • Vrouwen hebben een goede middelomtrek als deze tussen de 68 en 88 cm ligt.
  • Is uw middelomtrek groter dan 102 cm (voor mannen) of 88 cm (voor vrouwen) dan is het verstandig om gewicht te verliezen.

U kunt uw gewicht op peil brengen (en houden!) door de juiste keuzes te maken in wat en hoeveel u eet. Door ook nog eens extra te gaan bewegen, verbrandt u extra calorieën en houd u uw lichaam fit.

 

Hoe kunt u een gezond gewicht behouden? Denk aan uw vocht inname >