Darmproblemen bij kinderen

DARMPROBLEMEN BIJ KINDEREN

Kinderdarmen verwerken dagelijks grote hoeveelheden voedsel en vocht, wat belangrijk is voor de groei. Maar diezelfde darmen worden ook voortdurend belaagd door allerlei indringers. Geen wonder dat veel mensen vragen hebben over darmproblemen bij kinderen. Er zijn verschillende soorten darmproblemen waar kinderen last van kunnen krijgen. Hieronder zullen wij er een paar bespreken.

 

Virale diarree

In de leeftijdsgroep van nul tot vijf jaar is diarree een veelvoorkomend en vaak hardnekkig probleem. Vooral zuigelingen hebben er snel last van, omdat hun maag-darmstelsel nog niet voldoende immuniteit heeft opgebouwd om zich tegen allerlei ziekmakende micro-organismen te beschermen. Acute diarree bij kinderen wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door virussen, waarvan het rotavirus het meest bekend en berucht is. Dit virus is zo wijd verspreid dat alle kinderen van vijf jaar er al mee in contact zijn gekomen. Besmetting met het rotavirus geeft hevige diarree die dagenlang kan aanhouden en meestal gepaard gaat met hevig braken. Bovendien veroorzaakt dit virus vaak tegelijk een infectie van de bovenste luchtwegen, waardoor kleine kinderen snel verzwakken en uitdrogen. Infecties met het rotavirus komen vooral voor in de periode tussen november en mei. Een andere veel voorkomende virale verwekker van diarree is het Norovirus, ook wel bekend als Norwalkvirus, dat vooral iets oudere kinderen treft en meestal een wat milder verloop kent. Dan zijn er ook Adenovirussen die het lichaam binnen dringen via de luchtwegen en behalve diarree meestal ook een loopneus, keelpijn en hoestbuien veroorzaken. Het grootste gevaar van diarree is uitdroging of dehydratatie. Antibiotica zijn in deze gevallen zinloos want ze werken alleen bij bacteriële besmettingen.

 

Bacteriële diarree

Naast virussen kunnen bacteriën een belangrijke oorzaak van diarree zijn. De meest voorkomende ziektemakers zijn Campylobacter, Salmonella, Escherichia coli, Shigella en Yersinia die allemaal via voedsel of dranken ons lichaam binnenkomen. Bacteriële diarree komt meer voor in de zomer, wanneer een strikte levensmiddelenhygiëne minder makkelijk te handhaven is, en in vakantieoorden waar het risico op contact met vreemde ziekteverwekkers veel groter is. Bacteriële diarree gaat vaak gepaard met koorts. Een doktersbezoek is dan noodzakelijk omdat in sommige gevallen antibiotica gegeven moet worden.

Bij alle soorten diarree is het belangrijk dat de kinderen goed blijven eten en drinken. Vooral bij kleine kinderen leidt diarree snel tot ernstige dehydratatie of uitdroging die levensbedreigend kan zijn. Het maakt hierbij niet heel veel uit wat het kind eet en drinkt, als het maar iets binnenkrijgt. De ouderwetse adviezen zoals rijstewater, beschuit met slappe thee, cola zonder prik en geraspte appel zijn weinig doeltreffend en onvoldoende voedzaam.

Een betere (maar tijdelijke) oplossing zijn ORO-drankjes: Orale Rehydratatie Oplossingen (of ORS: Oral Rehydration Salts) die dankzij hun samenstelling van natrium, glucose, chloor, kalium voor een snelle rehydratatie en recuperatie zorgen. ORO-drankjes vind je bij de drogist en apotheker. Ze zijn erg handig om in huis te hebben of mee te nemen op vakantie. Daarnaast kan het zinvol zijn om probiotica te gebruiken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat probiotica de duur van de diarree kan verkorten. Bij diarree langer dan 24 uur is het aan te raden om een (huis)arts te bezoeken.

 

Obstipatie

Obstipatie of verstopping is een van de meest voorkomende darmproblemen bij kinderen. Volgens de Vereniging voor Kindergeneeskunde en het Huisartsengenootschap lijden 100.000 kinderen per jaar eraan. Dit kan verschillende oorzaken hebben die zowel met voeding als met opvoeding te maken kunnen hebben. Kinderen kunnen soms te weinig drinken omdat ze zelf lastig kunnen aangeven wanneer ze dorst hebben of het vergeten omdat ze druk zijn met spelen. Vooral in de zomer als het warm is en kinderen door veel te zweten extra vocht verliezen. Ook kinderen die weinig (gevarieerd) eten kunnen verstopt raken. Het is dan ook belangrijk dat kinderen veel drinken en gevarieerd eten. U kunt uw kinderen meer vezels laten eten door te kiezen voor bruinbrood en ze regelmatig iets tussendoor te geven met vezels zoals fruit en rauwkost. Ook bij verstopping zijn goede resultaten behaald met probiotica. Pijnklachten en een opgeblazen gevoeld worden vaak minder en ook de ontlasting zelf wordt smeuïger waardoor de toiletgang minder vervelend is.

Daarnaast ligt er een maatschappelijk taboe op poepen. In onze zeer schone maatschappij wordt ontlasting als vies beschouwd. Veel kinderen beginnen ontlasting in deze fase op te houden en leggen zo onbewust de basis voor een verstoppingsprobleem. Stoelgangtraining open en positief aanpakken is dan ook de boodschap.


Vieze wc’stoilet

Daarnaast laten ook andere omstandigheden voor een gezonde stoelgang bij kinderen vaak te wensen over. Op school, in sportclubs, op vakantiekampen zijn toiletten vaak bijzonder kindonvriendelijk: ze zijn vuil, er zijn er te weinig, privacy ontbreekt, er is geen toiletpapier en ga zo maar door.

Veel kinderen met obstipatie worden niet alleen geholpen met extra vezels en vocht in de voeding, maar hebben ook baat bij een prettige toiletsituatie. Daarnaast moet een kind goed kunnen zitten, eventueel met behulp van een voetenbankje. Om goed te kunnen ontspannen is een puzzelboek of stripverhaal op het toilet een welkome afleiding.


De poeppoli helpt

Wanneer verstopping bij (oudere) kinderen chronisch wordt, kunnen ze last krijgen van overloop diarree (hierbij is de darm zo verstopt dat er dunne ontlasting langs loopt) of “viezen broeken” omdat ze de ontlasting te lang ophouden. Kinderen herkennen het gevoel van aandrang niet meer of worden bang voor de toiletgang (omdat deze pijnlijk is). Voor deze kinderen zijn er Poeppoli’s opgericht waar ze speciale begeleiding kunnen krijgen. Kijk voor meer informatie op: Poeppoli.
Een interessant boekje over dit onderwerp is: Poepen en plassen.

 

Meer weten over de darmflora en hoe je die gezond kunt houden >