Stop Darmkanker

Onze vzw is een jonge, dynamische, onafhankelijke ngo die werd opgericht in de zomer van 2012. Voordien bestond zij reeds als actiegroep. In februari 2010 begon Dr. Luc Colemont met behulp van drie jonge studenten via de sociale media actie te voeren tegen darmkanker. De missie van de vzw is eenvoudig: “Iedereen overtuigen van het belang van het vroegtijdig opsporen van poliepen en darmkanker”.

Informatie en voorlichting zijn cruciaal voor een ziekte waar 1 op 20 mensen ooit mee geconfronteerd wordt. Jammer genoeg is de kennis over deze problematiek nog onvoldoende. Iedere dag wordt bij 23 Belgen en 41 Nederlanders de diagnose van darmkanker gesteld. Iedere dag verliezen 9 families in België en 14 in Nederland een dierbare aan darmkanker. Het goede nieuws is dat je meer dan 90% kans op genezing hebt als darmkanker in een vroege fase gevonden wordt.

Een gezonde levensstijl speelt ook een belangrijke rol in de preventie van darmkanker. Naast het vermijden van overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik zijn een gezonde en evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging erg belangrijk.

Na 28 jaar in het Sint-Vincentiusziekenhuis van Antwerpen te hebben gewerkt als maagdarmspecialist, besloot Luc om vanaf 1 januari 2016 het ziekenhuis te verlaten en voltijds te werken voor de vzw Stop darmkanker. Hij geeft jaarlijks méér dan 120 lezingen in binnen- en buitenland in 4 verschillende talen (Nederlands, Frans, Engels en Italiaans). De vzw Stop Darmkanker organiseert het hele jaar door acties en campagnes om het brede publiek bewust te maken van de problematiek van darmkanker.

De sociale media (o.a. Facebook – méér dan 116.000 volgers- Twitter, Instagram) spelen hierin een belangrijke rol.

De vzw Stop Darmkanker is altijd op zoek naar steun. Via hun website www.stopdarmkanker.be kan je donaties doen, een actie op touw zetten of contact opnemen om vrijwilliger te worden.