Vitamines

VITAMINES

Vitamines kunnen we zelf niet of onvoldoende aanmaken. Ze zijn bovendien onmisbaar om gezond te blijven en dus moeten we ze via onze voeding opnemen. Ze spelen een rol bij heel veel processen in uw lichaam. Er zijn 13 verschillende vitamines:  vitamine A, C, D, E, K en acht soorten vitamine B.

 

  • Vitamine A is nodig voor een gezonde huid en ogen. Ook speelt deze vitamine een belangrijke rol bij de groei en weerstand tegen ziekten. U vindt vitamine A in vlees en vleeswaren (vooral lever), zuivelproducten, vis en eidooier. In de dagelijkse voeding van mensen komt vaak te weinig vitamine A voor. Daarom wordt aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten vitamine A toegevoegd. Ons lichaam kan ook vitamine A maken uit bètacaroteen. Dit zit in groenten zoals wortels, koolsoorten, donkergroene bladgroente zoals andijvie en geel of oranje gekleurde vruchten.
  • Vitamines B komen voor in brood en graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten. Er zijn 8 verschillende B-vitamines. Ze worden vooral gebruikt bij de energievoorziening van het lichaam, zoals bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten of het verteren van eiwitten. B-vitamines zijn ook van belang voor een goede werking van het zenuwstelsel.
  • Vitamine C is vooral bekend als de vitamine die een rol speelt bij de weerstand. Maar vitamine C is ook belangrijk voor de vorming van bindweefsel en een goede wondgenezing. Vitamine C vindt u in fruit, groente en aardappelen, vooral in koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Vitamine C kan de opname van ijzer uit de voeding bevorderen.
  • Vitamine D is nodig voor sterke botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor goed uit de voeding worden opgenomen. Het is de enige vitamine die het lichaam zelf kan maken onder invloed van zonlicht in de huid. Voor veel mensen is de aanmaak hiervan niet voldoende. Zij moeten extra vitamine D slikken. Dit geldt voor kinderen tot 4 jaar, voor vrouwen vanaf 50 jaar, voor mannen vanaf 70 jaar en voor mensen met een donkere huid of voor mensen die weinig buiten komen. Vitamine D zit voornamelijk in vette vis en in mindere mate in vlees, volle melkproducten en eieren.
  • Vitamine E  speelt een belangrijke rol als antioxidant en bij de regulatie van de stofwisseling in de cel. Vitamine E vindt u in zonnebloemolie, dieet halvarine, dieetmargarine, brood, graanproducten, noten, zaden, pindakaas, groente en fruit.
  • Vitamine K is een relatief onbekend vitamine. Uw lichaam heeft vitamine K nodig voor een goede bloedstolling. Ook zijn er steeds meer aanwijzingen dat deze vitamine een rol speelt bij de aanmaak van botweefsel. Vitamine K komt voor in de voeding, maar ook de bacteriën in de dikke darm kunnen vitamine K aanmaken. Groene bladgroente, maar ook (zure) melk en melkproducten, vlees, eieren, granen, groente en fruit bevatten vitamine K. Knaagdieren (bijv. konijnen) eten soms hun eigen uitwerpselen opnieuw op (dit wordt coprofagie genoemd) om op die manier de vitamine K die door de darmbacteriën werd aangemaakt, te kunnen opnemen.

 

Lees ook meer over mineralen en spoorelementen >