Ik heb vrijwel dagelijks na het avondeten en in bed last van brandend maagzuur. Hoe komt dit en wat kan ik hier aan doen?

Brandend maagzuur, “reflux” in medische termen, komt door het terugstromen van de zure maaginhoud naar de slokdarm. Tussen de maag en de slokdarm bevindt zich een sluitspier (sfincter) die het terugstromen voorkomt. Door deze zure maaginhoud wordt het slokdarmslijmvlies beschadigd, wat voor de kenmerkende pijn zorgt. In principe heeft iedereen wel eens last van zuurbranden, maar mocht dit vrijwel dagelijks gebeuren dan kan het slijmvlies chronisch veranderen naar Barrett-slijmvlies. Deze verandering kan een lichte verhoging op slokdarmkanker geven. Ervaart u veel klachten van zuurbranden, bezoek dan uw huisarts om u verder te helpen met mogelijk medicatie.U kunt ook zelf een aantal dingen doen om het brandend maagzuur te verminderen:

  • Zorg voor een gezond gewicht (BMI-calculator)
  • Als u moet bukken, probeer door uw knieën te zakken in plaats van vooroverbuigen
  • Vermijd knellende kleding, ter hoogte van de maag
  • Vermijd grote en vette maaltijden, eet liever kleinere porties verspreid over de dag
  • Eet voldoende vezels, drink voldoende en beweeg regelmatig, om de stoelgang goed op gang te houden
  • Eet en drink zo min mogelijk alcohol, koffie, chocola, pepermunt, citrusvruchten en scherpe kruiden
  • Eet en drink niet meer drie uur voordat u naar bed gaat
  • Verhoog het hoofdeinde van uw bed met ongeveer 10 cm
  • Stop met roken

Hoe kan het evenwicht in de darmflora verstoord worden?

Het evenwicht in de darmflora kan uit balans raken door verschillende factoren. Voorbeelden zijn: ongezonde of onregelmatige voeding, te weinig beweging, vermoeidheid, ziekte, medicijngebruik zoals antibiotica en stress. Maar ook als je ouder wordt neemt het aantal goede bacteriën in je darmflora af.

Ik ben bezig met een antibioticum kuur en heb last van diarree. Kan ik probiotica nemen?

Ja, het wordt over het algemeen aangeraden om juist tijdens een antibioticumkuur probiotica te nemen.

Ik heb veel last van obstipatie en pijn aan de linkerkant van mijn buik

Allereerst is het belangrijk dat u met aanhoudende klachten contact opneemt met uw huisarts of specialist. Pijn aan de linkerkant van uw buik wordt ook wel beschreven bij mensen met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). Wij kunnen echter alleen een algemeen advies geven en geen diagnose stellen.

Het kan nuttig zijn om een doorverwijzing te vragen naar een dietist. Hij of zij kan met meer informatie over uw gezondheid en huidige voedingpatroon een persoonlijk voedingsadvies geven. Bij darmproblemen is het altijd belangrijk om veel te drinken en voldoende vezels te eten. Het gaat hierbij om moeilijk fermenteervare vezels uit granen en fermenteerbare vezels uit groente, fruit en peulvruchten. Het is aan te raden om elke dag minimaal 200 gram groente te eten en 2 stuks fruit. Als u meer vezels gaat eten, is het ook erg belangrijk dat u genoeg drinkt namelijk zo’n 2.5 liter per dag. Dan kunnen de vezels hun werk het beste doen. Als u te weinig vocht binnenkrijgt kunt u verstopt raken. Ook blijkt het dat voldoende lichaamsbeweging en regelmatig ontstpanning klachten kunnen verminderen. Daarnaast kan het zinvol zijn om probiotica te gebruiken. In de supermarkt zijn verschillende producten verkrijgbaar. U kunt het beste uitproberen welke het beste bevalt. Voor een goed resultaat is het aan te raden dat u de probiotica dagelijks neemt.  Zowel voor de probiotica als de andere adviezen geldt dat het kan soms enkele weken tot een paar maanden kan duren voor u resultaat merkt.

Ik heb een darmziekte (bijv. Crohn) en krijg medicijnen maar heb nog steeds erge last.

De redactie kan niet ingaan op individuele ziektegevallen. Ook stellen wij geen diagnose, maar geven alleen algemene gezondheidsadviezen. Voor vragen over de diagnose en behandeling moet u contact opnemen met uw behandelend arts.

Ik heb vaak last van diarree. Wat kan dat zijn?

Bij aanhoudende klachten is het belangrijk om contact op te nemen met uw huisarts of specialist. Wij kunnen alleen een algemeen advies geven en geen diagnose stellen. Bij diarree is het aan te raden dat u veel drinkt om het verlies van vocht goed te maken. Het gaat hierbij zeker om zo’n 2 a 2.5 liter vocht. Dit hoeft niet alleen water te zijn. Voedingsmiddelen zoals yoghurt, vla en soep tellen ook mee. Het is zelfs verstandig om bijvoorbeeld soep of bouillon te eten omdat hier veel zouten zitten die u via de waterige ontlasting kwijt raakt.

Daarnaast is het verstanding om gewoon te blijven eten en met name te letten op het vezelgebruik. Vezels kunnen vocht binden in de darm waardoor de ontlasting meer volume krijgt. Denk hierbij aan groente, fruit, peulvruchten, zilvervliesrijst etcetera. Ook het gebruik van probiotica (goede bacteriën) kan zinvol zijn bij diarreeklachten. In de supermarkt zijn verschillende producten verkrijgbaar en u kunt het beste uitproberen welke het beste bevalt. Indien u nog niet bij een diëtist geweest bent is het misschien nuttig om eens een afpraak te maken om uw voeding eens goed te bekijken en eventueel te verbeteren. Het kan zijn dat uw voedingstoestand nog niet optimaal is.

Hoe houd je de darmflora gezond?

Er zijn veel manieren om je darmflora te helpen in balans te blijven. Bijvoorbeeld door veel te bewegen, gezond te eten met veel vezels en vocht, voldoende te ontspannen en door het aantal goede bacteriën steeds weer aan te vullen door bijvoorbeeld probiotica te nemen.

Waarom stinken sommige winden?

Of winden wel of niet stinken, heeft onder andere te maken met wat er in de darmen wordt verteerd. Zo worden stinkende winden/gassen geproduceerd in de darmen door bepaalde darmbacteriën (darmflora) die eiwitten helpen verteren. Eiwitten zitten in producten als vlees, vis, zaden, noten, zuivelproducten en peulvruchten. De samenstelling en de geur van het gas dat vrij komt heeft dus onder andere te maken met de voeding en de darmflora. Vaak zijn het de zwavelhoudende verbindingen die verantwoordelijk zijn voor de meest kwalijke geurtjes.

Hoe ontstaat gas in je darmen?

Bij iedereen is er altijd een hoeveelheid gas in het maag-darmkanaal aanwezig. Dit gas ontstaat door:

  • Het inslikken van lucht; elke keer als we slikken gaat er ook een kleine hoeveelheid lucht mee naar binnen. Bij het kauwen op kauwgum of het drinken van friskdrank komt extra veel gas naar binnen.
  • Gasvorming door de darmflora; de darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die zich in de darm bevinden. Onverteerde voedselresten die in de dikke darm terechtkomen, worden door de darmflora bewerkt. Bij dit proces komen veel gassen vrij.

 Bron: http://www.spijsvertering.info/

Ik ga maar 1 keer in de drie dagen naar de wc. Is dat normaal?

Dat is moeilijk te beoordelen. Iedereen heeft een eigen patroon. De meeste mensen hebben dagelijks of om de dag ontlasting, maar als je daarvan afwijkt hoeft dit geen probleem te zijn. Bespreek dit eens met je huisarts. Hij of zij is bekend met je medische voorgeschiedenis en kan kijken of er sprake is van obstipatie.

Na mijn vakantie heb ik buikpijn en diarree. Wat kan dat zijn?

Het is verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Het kan voorkomen dat je in het buitenland een vreemde bacterie of andere ziekteverwekker hebt binnengekregen die nu je darmflora verstoort. Maar andere oorzaken zijn ook mogelijk.

Ik gebruik nu al lang een laxeermiddel maar ik wil afbouwen

Je kunt niet zomaar stoppen met medicijngebruik. Neem in dit geval contact op met je huisarts.

Wat zijn de functies van de darm?

Onze darmen vervullen een aantal belangrijke taken in het lichaam. Hier wordt onder andere het voedsel verteerd en vindt opname plaats van vocht en voedingsstoffen. Daarnaast zijn onze darmen ook nauw betrokken bij ons immuunsysteem. Het maag-darmkanaal vormt eigenlijk de barrière tussen “binnen” en “buiten”. Door de aanwezigheid van villi en microvilli op de darmwand, is deze barrière zelfs het grootste oppervlak dat direct in contact komt met de buitenwereld. Bijzonder is dat de grens tussen “binnen” en “buiten”, maar één cellaag dik is. Dit is natuurlijk belangrijk voor een makkelijke opname van voedingsstoffen. Maar in de darmwand wordt ook continu onderscheid gemaakt tussen “goed” en “slecht”. Zo wordt het binnendringen van schadelijke stoffen tegengegaan. Wanneer een pathogene (ziekteverwekkende) bacterie in de darmen terecht komt, wordt de “natuurlijke weerstand” aangesproken om een invasie te voorkomen. Omdat de darmen zo’n groot en kwetsbaar oppervlak hebben is het logisch dat het grootste deel van onze natuurlijke weerstand zich in de darmen bevindt.

Wat is een normale stoelgang?

Dat is moeilijk te zeggen. Terwijl de ene persoon elke dag één of meerdere keren naar het toilet gaat, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting maar soepel is en zonder klachten verloopt, is er niets aan de hand.

 

Als je minder dan drie keer per week naar de wc gaat en je ontlasting hard is en moeizaam komt, dan spreek je van obstipatie of verstopping. Obstipatie kan onder andere worden veroorzaakt door een verkeerd eet- en leefpatroon of bepaalde medicijnen. Naast problemen met je ontlasting kun je bij obstipatie ook andere klachten krijgen. Buikpijn of een vervelend opgeblazen en vol gevoel zorgen ervoor dat je je niet lekker voelt. Diarree kan ook een hinderlijke afwijking zijn in je stoelgang.

Zijn er tips voor een goede darmgezondheid?

Er zijn ontzettend veel tips voor een gezonde darmflora. Op deze site vind je onder andere op de pagina’s Voeding en leefstijl een heel scala aan tips! Of kijk bij de brochures.

Wat is darmflora?

Darmflora is een verzamelnaam voor alle goede en slechte bacteriën, gisten en schimmels die in onze darmen leven. We gebruiken het woord flora, maar dit zijn natuurlijk geen plantjes!


Hier lees je alles over de darmflora.

Waarom is een gezonde darmflora belangrijk?

Je darmen en darmflora zijn van cruciaal belang voor je gehele gezondheid. Voor een goede spijsvertering en stoelgang moet je darmflora in goede balans zijn. Ook helpt een gezonde darmflora om het aantal slechte bacteriën te verminderen. Het beïnvloedt het immuunsysteem, dat voor het grootste deel in onze darmen zit.

Wat is darmgezondheid?

Hiermee wordt bedoeld dat je darmen goed werken. Maar dit heeft effect op heel veel verschillende processen in het lichaam. Gezonde darmen zijn belangrijk voor je spijsvertering en de stoelgang. Maar als je darmen gezond zijn, werkt ook je immuunsysteem beter.