Coeliakie

10 punten waar een MDL-arts op zou moeten letten bij coeliakie

  1. IgA TTG is de beste test om coeliakie op te sporen.
  2. Tijdens endoscopie kan vlokatrofie gezien worden, het best zichtbaar door waterinfusie.
  3. Vier biopten dienen genomen te worden in het tweede deel van de twaalfvingerige darm en twee in de bulbus om zo het beste de diagnose te kunnen stellen.
  4. Overweeg om eerstegraads familieleden van mensen met coeliakie te testen, mensen met het Down-syndroom, syndroom van Turner, syndroom van William, mensen met vroegtijdige botontkalking, ijzergebrek, afwijkende leverwaarden en andere kenmerken van coeliakie.
  5. Mensen die al lange tijd op een glutenvrijdieet zijn dienen getest te worden op HLA DQ2 or DQ8.
  6. De eerste keus behandeling is levenslang een glutenvrijdieet.
  7. Volwassenen die recent zijn gediagnosticeerd met coeliakie zouden getest moeten worden op deficiënties (ijzer, vitamine B12, foliumzuur, zink, koper en vitamine D) en eveneens op botdichtheid.
  8. Alle mensen met coeliakie die op een glutenvrijdieet gaan dienen vervolgd te worden om te kijken of zij op dit dieet reageren.
  9. De groep patiënten die niet reageren op een glutenvrijdieet dienen opnieuw onderzocht te worden op de oorzaak en andere ziekten dienen overwogen te worden.
  10. Houdt de groep coeliakiepatiënten met terugkerende klachten nauwlettend in de gaten in verband met maligne ontaarding.

 

Bron: Oxentenko AS1, Murray JA2. Celiac Disease: Ten Things that Every Gastroenterologist Should Know. Clin Gastroenterol Hepatol. 2014 Jul 19. pii: S1542-3565(14)01053-2. doi: 10.1016/j.cgh.2014.07.024. [Epub ahead of print]