2 x 2 = 4

2 x 2 = 4

– Karine Hoenderdos, diëtiste – 

Twee ons groenten, twee stuks fruit: dat is de aanbeveling. Bijna iedereen kent wel deze ‘2×2’ regel. Maar of we ‘m ook toepassen? Helaas niet! Uit onderzoek blijkt dat slechts 3 op de 100 volwassenen dagelijks genoeg groenten eet. Alleen bij de groep 50-plussers is het beeld wat rooskleuriger: daar haalt 14% de aanbeveling. Voor fruit is het al net zo treurig. Het percentage dat de aanbeveling haalt verschilt per leeftijdsgroep, maar de cijfers variëren van 4 tot 26%.

Er valt dus nog veel winst te boeken! Het eten van groenten en fruit is namelijk écht gezond. Ten eerste omdat ze tjokvol vitamines, mineralen en antioxidanten zitten. Daar kan echt geen ander product aan tippen. Alles in je lijf profiteert daarvan mee en je wordt er zelfs mooier van! Wie veel groenten en fruit eet, krijgt een mooiere tint en gezondere haren.

Groenten en fruit zijn ook rijk aan het mineraal kalium. Dat zorgt voor een betere vochtbalans in ons lichaam en daarmee voor een lagere bloeddruk.

Groenten en fruit bevatten verder maar weinig calorieën. Wie er elke dag zijn buik mee vult, zal minder snacken en snoepen. Dat zie je terug op de weegschaal. En natuurlijk zijn groenten en fruit rijk aan voedingsvezels. De vezels in groenten en fruit houden vocht vast in de darmen, waardoor de ontlasting zachter wordt en de stoelgang gemakkelijker wordt. Als het gaat om darmgezondheid, zijn groenten en fruit de beste hulptroepen.

Doen dus, die 2 ons groenten en 2 stuks fruit! Maar hoe? Hanteer deze regel: 4 = 2 x 2. Er zijn namelijk 4 momenten op de dag die heel geschikt zijn voor het eten van groenten en fruit. Het eerste moment is het ontbijt: eet daarbij altijd fruit of drink een glas citrusvruchtensap. Het tweede moment is de lunch: doe daar iets van groenten bij, zoals een tomaat bij de boterham of een kleine salade. Moment 3 is logisch; de warme maaltijd. Zorg dat de helft van je bord is gevuld met groenten. En moment 4 is het tussendoortje: eet minstens 1 keer fruit tussendoor per dag.

Zo gemakkelijk is het. Je hele lijf zal je dankbaar zijn. Je hele lijf, inclusief de smaakpapillen. Want groenten en fruit zijn ook nog eens erg lekker!