“Van angst in je broek doen” Het is echt waar!

Net nog even snel naar het toilet voordat je een belangrijk examen hebt. Het is een bekend fenomeen. Niet voor niets is er een gezegde aan gewijd: “ van angst in je broek doen ”. Hoe zit dit nou precies?

Angst zorgt voor een stressreactie van het lichaam. Je hart gaat sneller kloppen, je gaat oppervlakkiger ademen en je gaat zweten. Deze symptomen zorgen ervoor dat je hyper-alert wordt en snel in actie kunt komen. Een ander minder bekend probleem is dat je drang krijgt om naar het toilet te gaan. Dit doet het lichaam om ervoor te zorgen dat je helemaal paraat staat en niet meer naar het toilet hoeft tijdens het ‘vluchten’.

De gevaren die zo’n stressreactie veroorzaken zijn in het dagelijks leven minder duidelijk dan toen we nog jagers en verzamelaars waren. Soms heb je zelf niet eens door dat je gespannen bent. Deze chronische stress kan de oorzaak zijn van een afwijkend ontlastingspatroon.

Recentelijk hebben Japanse onderzoekers wederom aangetoond dat angst en pijnklachten resulteerden in dunne waterige ontlasting. Hierin komt dus naar voren dat er een nauwe samenwerking plaatsvindt tussen ons brein, zenuwen, hormonen en darmen, de hersen-darm-as. Zij suggereren ook dat er mogelijk een link bestaat tussen een afwijkende samenstelling van de darmbacteriën en het ervaren van angst en pijn.

Heb je zelf ook het idee dat stress een belangrijke boosdoener is voor jouw darmklachten? Probeer dan eens wat ontspanningsoefeningen te doen. Voor de een is dit yoga, voor de ander een lekker boek lezen. Op tijd naar bed is altijd een goede remedie tegen veel klachten.

 

Bron: Shiro Y et al. Stool consistency is significantly associated with pain perception. PLoS One. 2017 Aug 9;12(8):e0182859.