Darmflora

Baby’s niet steriel geboren

Tot voor kort dacht men dat baby’s in de baarmoeder zich in een steriele omgeving bevinden. Pas tijdens en na de geboorte zouden de eerste bacteriën zich een weg naar binnen werken en een darmflora vormen. Recent onderzoek laat echter zien dat kinderen al in de baarmoeder gekoloniseerd worden door bacteriën en zo ook het immuunsysteem vorm begint te krijgen.

 

Meconium niet steriel

De eerste aanwijzingen van een foetale darmflora werden vier jaar geleden aangetoond in muizen door onderzoeker Esther Jiménez. Zij gaf moedermuizen melk met daarin bepaalde bacteriën die zij gelabeld hadden met een genetisch marker. Het meconium van de babymuizen werd verzameld en bleek diezelfde bacteriën te bevatten. Er lijkt dus een overdracht van darmbacteriën van de moeder naar de darmen van de foetus.

Bij mensen lijkt er een soortgelijke route van darmbacteriën. Onderzoeker Pilar Francino heeft ook het meconium van baby’s ingevroren en onderzocht op bacterieel DNA. Door het verwijderen van de buitenste lagen werden bacteriën uitgesloten die tijdens en na de bevalling opgepikt zouden zijn.

 

Verschillende darmflora types

De onderzoekers vonden niet alleen bacteriën in het meconium, waarvan voorheen aangenomen werd dat het steriel was, maar kon zelfs twee verschillende communities van bacteriën identificeren. Ongeveer de helft van de samples werden gedomineerd door melkzuur producerende bacteriën waaronder Lactobacillen. De andere helft bevatten juist families van zogenoemde enterobacteriën waaronder Escherichia coli.

Onderzoekers over de hele wereld zijn verrast over de bevindingen. Vroegere DNA technieken waren niet in staat om bacterieel DNA te detecteren.

 

Gevolgen voor de gezondheid

Omdat de darmflora (microbiota) van invloed is op het ontstaan van bepaalde aandoeningen hebben de onderzoekers gekeken naar de gezondheid van de kinderen na 1 jaar en na 4 jaar. Zij vonden dat de kinderen die geboren waren met een melkzuurbacteriën dominante darmflora  een groter risico hadden om astma-achtige symptomen te ontwikkelen terwijl de kinderen met de enterobacteriën een groter risico hadden op het krijgen van eczeem.

 

Route moeder-kind

Het is nog niet opgehelderd hoe de darmbacteriën bij de foetus terecht komen. Waarschijnlijk kunnen bacteriën via de placenta passeren. Eerder werden al bacteriën aangetroffen in navelstrengbloed. Deze bevindingen maken de weg vrij voor nieuwe voedings- en leefstijladviezen voor zwangere vrouwen.

 

Bron: www.newscientist.com