Breng voeding terug in spreekkamer en collegezaal

Op 3 juni 2016 ziet de Vereniging Arts en Voeding het levenslicht tijdens de vijfde editie van het wetenschappelijke congres ‘Arts en Voeding’ in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. De nieuwe artsenvereniging wil de kennis onder artsen over voeding en de effecten daarvan op ziekte en gezondheid vergroten. Dat is hard nodig vindt een groot deel van jonge huisartsen. Zij prefereren in 30 tot 50 procent van de dagelijkse consulten voeding- en levensstijlinterventies boven het uitschrijven van recepten, zo blijkt uit eigen onderzoek van het nieuwe initiatief.

De Vereniging Arts en Voeding wil daar verandering in brengen. Er zijn nieuwe prioriteiten nodig, zegt initiatiefnemer en voorzitter Tamara de Weijer. “In de artsenopleiding is er nog altijd nauwelijks aandacht voor voeding. En ook het merendeel van huisartsen besteedt hier nauwelijks aandacht aan”, ziet De Weijer. “Terwijl er weken onderwijstijd bij elkaar wordt besteed in de opleidingen aan zeer zeldzame ziektes en medicatie gaat er circa 0,001% van de tijd over onderwijs met betrekking tot voeding en leefstijl. Dat moet anders en dat is precies wat we gaan doen met de Vereniging Arts en Voeding”, aldus de in Zwaag gevestigde huisarts.

*Zorgkosten omlaag door focus op voeding*

“Juiste voeding is niet alleen van belang voor de preventie van veel aandoeningen, maar kan in sommige gevallen ook als behandeloptie worden ingezet”, zo zegt De Weijer. Onderzoeken waar patiënten met Diabetes type 2 met voeding- en levensstijladvies worden behandeld, laten volgens haar geweldige resultaten zien. Het merendeel is in staat hierdoor zijn diabetes om te keren en heeft daardoor veel minder of soms zelfs geheel geen medicatie meer nodig. Ook al is dit wetenschappelijk al 10 jaar bekend, slechts 10% van de huisartsen weet van deze mogelijkheid die tot miljarden besparingen in zorgkosten leidt. Dat gaat nu veranderen.

Door een online kennisplatform te lanceren wil de nieuwe vereniging dergelijke kennis delen onder artsen en patiënten. Door dit wetenschappelijke platform, het aanbieden van scholing en het delen van *best practices* willen de initiatiefnemers binnen de zorgsector aandacht vragen voor het belang van voeding. De Vereniging kent een bestuur bestaande uit een zestal artsen, waaronder Prof. Dr. Leonard Hofstra, cardioloog en hoogleraar VUMC en Prof. Dr. Hanno Pijl, internist, hoogleraar LUMC en lid
Gezondheidsraad.

*Over het Arts en Voeding Congres*


Het Arts en Voeding Congres is een initiatief van Voeding Leeft en wordt dit jaar gehouden in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam in samenwerking met het Erasmus MC, Hutten en de gemeente Rotterdam. In 4 jaar tijd is het landelijke Arts en Voeding Congres uitgegroeid tot het grootste landelijke podium voor artsen over voeding. Dit jaar neemt het congres de ruim 400 deelnemers mee naar een geheel nieuw domein binnen de zorg: curatieve voedingsinterventies. Diverse medisch specialisten, wetenschappers en patiënten zelf werpen binnen dit thema hun licht op chronische aandoeningen
als reuma, parkinson, hart/vaatziektes, maag/darmziektes en borstkanker. Ook is er aandacht voor het maatschappelijke veld dat in beweging is en verder in beweging moet komen met o.a. een Lagerhuisdebat tussen afgevaardigden van de voedingsindustrie, de farmacie, de zorg, de media, zorgverzekeraars en de overheid (o.a. RIVM en Voedingscentrum).

Bron: www.artsenvoeding.nl