darmkanker

Calorierijke voeding lijkt risicofactor voor darmkanker

Onderzoekers uit Edinburg en Aberdeen vinden aanwijzingen dat calorierijke voeding, zoals junkfood en gesuikerde frisdranken, gerelateerd zijn aan darmkanker.

In de studie werden de dieetgewoonten van meer dan tweeduizend darmkankerpatiënten onderzocht en zijn deze uitkomsten vergeleken met een soortgelijke gezonde populatie. De onderzoekers vonden een associatie tussen voeding met veel junkfood en gesuikerde frisdranken en darmkanker.

Sommige risicofactoren, zoals overgewicht, roken en leefstijl, waren al bekend. Niet eerder was het verband aangetoond tussen junkfood en gesuikerde frisdranken. “De kans op darmkanker is achttien procent hoger als de voeding bestaat ut calorierijke voeding,” aldus onderzoekster Theodoratou. Dit verschil bleef significant als werd gecorrigeerd voor overgewicht.

De onderzoekers onderstreepten dat deze uitkomsten beïnvloed kunnen zijn door andere factoren, waardoor er nog meer onderzoek moet plaats vinden om de relatie tussen calorierijke voeding en darmkanker hard te maken.

De beste manier om vooralsnog darmkanker te voorkomen door leefstijl is:

–       gematigde alcoholinname (maximaal twee eenheden per dag)

–       voldoende lichaamsbeweging (dagelijks half uur gematigd intensief)

–       gebalanceerde voeding (gematigd rood vlees, verse groenten etc.)

–       gezond lichaamsgewicht (BMI tussen de 18,5-25)

 

En uiteraard is het belangrijk om te alert zijn op de alarmsymptomen en deelname aan het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker.

 

Note: Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: http://www.scotsman.com/news/health/high-energy-snacks-and-drinks-link-to-bowel-cancer-1-3000869