Chemotherapie wordt mogelijk afgebroken door bepaalde darm bacteriën

Chemotherapie heeft tot doel om snel-delende kankercellen te laten afsterven om zo de kanker te doen verdwijnen. Als de chemotherapie wordt afgebroken voordat het bij de kankercellen komt, kan het dus niet zijn werk doen. Wetenschappers zijn er nu achtergekomen dat bepaalde darm bacteriën in staat zijn om chemotherapie te inactiveren. Dit hebben zij deze maand gepubliceerd in het gerenommeerde tijdschrift Science.

In een muismodel zagen zij dat het veelgebruikte chemotherapeuticum gemcitabine (2′,2′-difluorodeoxycytidine) werd omgezet in een inactieve vorm, 2′,2′-difluorodeoxyuridine. De afbraak hiervan leek geïnduceerd te worden door het bacteriële enzym cytidine deaminase (CDDL), wat met name wordt gezien in Gammaproteobacteriën (zoals bijv. Escherichia coli). Er werd ook gezien dat als er tegelijkertijd met de gemcitabine het antibioticum ciprofloxacine wordt toegediend dit effect wordt tegengegaan.

Indien bacteriën echt zo enorme invloed hebben op de werkzaamheid van chemotherapie, zouden in de toekomst antibiotica als ondersteunende therapie gegeven kunnen worden.

 

Bron: Geller LT et al. Science. 2017 Sep 15;357(6356):1156-1160.