Luc Colemont

Alles kan beter!

 – Dr. Luc Colemont – maagdarmspecialist
Global Keynote Speaker & Managing Director vzw “Stop Darmkanker” –

 

Ja, België had wereldkampioen voetbal kunnen (en moeten) worden. Ja, Tom Dumoulin had de Tour kunnen (en moeten) winnen. Hoe je het ook bekijkt, het blijven twee absolute topprestaties die deze hete zomer extra kleur gegeven hebben. Ongetwijfeld heeft dit in vele huiskamers tot hevige emoties geleid. Emoties, die verrassend genoeg vaak medegekleurd worden door onze darmen. Daar hebben mijn voorgangers al over geschreven.

Onze darmen geven de laatste jaren meer en meer van hun geheimen prijs. Mijn collega’s zullen het ongetwijfeld met mij eens zijn. Zelden heeft een nieuwe hype zoveel boeiend nieuws naar buiten gebracht als de darmflora dat nu al enkele jaren letterlijk en figuurlijk aan het doen is. De darmflora krijgt méér en meer de status van een apart orgaan. Dankzij die darmflora beginnen onze darmen meer en meer aan populariteit te winnen. Onlangs sprak iemand zelfs van “sympathieke” darmen. Zo hoor ik het graag. Je moet echt niet beschaamd zijn om over het wel en wee van je darmen te praten met je buurman of beste vriend.

Wie 5 jaar geleden tijdens een lezing zou hebben verteld dat darmkanker door een microbe veroorzaakt wordt, zou wellicht ter plaatse van het podium zijn gevoerd. Want het waren toch die poliepen die de voorlopers van darmkanker waren. Het waren toch die goedaardige poliepen die na verloop van jaren kwaadaardig werden. Op de ingewikkelde schema’s van het ontstaan van darmkanker werd de grootste plaats ingenomen door chromosomen, door mutaties en genafwijkingen. Er was toen nog geen plaats voor de wondere wereld van de darmflora.

 

“Wie 5 jaar geleden tijdens een lezing zou hebben verteld dat darmkanker door een microbe veroorzaakt wordt, zou wellicht ter plaatse van het podium zijn gevoerd.”

Toen de Australiërs Barry Marshall en Robert Warren in 1982 ontdekten dat een microbe de oorzaak was van maagzweren werden ze bijna voor gek verklaard. De wetenschappelijke wereld werd snel in twee kampen verdeeld, de “believers” en de “non-believers”. Jaren later werd duidelijk dat ze het bij het rechte eind hadden. Toen ze in 2005 (23 jaren later!) in Oslo de Nobelprijs voor de Geneeskunde in ontvangst mochten nemen had iedereen het gevoel dat recht had geschied. Inmiddels weet bijna iedereen wie “maagbewoner” Helicobacter pylori is en hebben talrijke lezers de afgelopen jaren antibiotica genomen om definitief verlost te zijn van hun steeds weerkerende maagzweer.

Er zijn al enkele “kandidaat” microben die een rol opeisen bij het ontstaan van darmkanker. De puzzel lijkt wel wat ingewikkelder dan die voor het ontstaan van een maagzweer. Maar stilaan wordt duidelijk dat die darmbewoners ook bij darmkanker een veel belangrijker rol spelen dan we ooit gedacht hadden. Het is nog veel te vroeg om te stellen dat antibiotica darmkanker zullen voorkomen, het is ook nog veel te vroeg om met zekerheid te stellen dat darmkanker door een microbe veroorzaakt wordt. Maar wat niet is, kan nog komen. Ook op dat vlak zijn het boeiende tijden.

Ondertussen is het wel niet te vroeg om darmkanker letterlijk en figuurlijk geen kans te geven. Het bevolkingsonderzoek in Nederland draait nu al méér dan 4 jaren op volle toeren en kan uitstekende resultaten voorleggen. Qua deelnamecijfers zijn is Nederland zelfs wereldkampioen. Met bijna 75% deelname is er geen land ter wereld dat beter doet! Dat verdient zeker een applaus. Maar alles kan beter…  Zou het niet mooi zijn als Nederland net zoals vele andere landen de glasheldere Europese richtlijnen zou volgen en de screening aanbiedt vanaf 50 jaar?! (nu pas vanaf 55 jaar…) Nieuwe studies tonen trouwens aan dat er jammer genoeg ook meer en meer jonge mensen geconfronteerd worden met darmkanker. Die mogen we toch niet in de steek laten?! Dergelijke uitbreiding van het bevolkingsonderzoek -die echt geen miljarden kost- zal niet alleen nog meer levens redden maar vooral nog meer leed vermijden en ‘last but not least’ meer kosten besparen.

Je kan niet ambitieus genoeg zijn als je een sluipmoordenaar, pardon seriemoordenaar, wil bestrijden die iedere dag in Nederland 14 dodelijke slachtoffers maakt. Een poepsimpele test van de ontlasting kan een wereld van verschil maken. Je hoeft echt niet bang te zijn als die grote paarse enveloppe in je brievenbus valt. Ik heb maar één raad. Doe het niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen en kleinkinderen. Jij wil toch ook je eerste kleinkind zien geboren worden?!

De Vlaamse overheid heeft onlangs het bevolkingsonderzoek uitgebreid naar 53 jaar. De Antwerpse gemeente Schelle heeft zelfs beslist om op eigen kosten in samenwerking met de overheid te starten vanaf 50 jaar. Wat in Schelle kan moet toch ook in Laren, Zoetermeer of Valkenburg kunnen?! Ik ben er zeker van dat Minister Hugo de Jonge en het RIVM hiervoor te vinden zijn!

Alles kan beter, ook in Nederland!
#gewoondoen

 

Voor meer informatie kijk ook op Stopdarmkanker.be!

 

Benieuwd naar de andere columns? Kijk hier >