Darmflora van invloed op overgewicht

Op 1 juni jl. promoveerde Froukje Verdam aan de Universiteit van Maastricht op het proefschrift getiteld ‘Is the gut the key to obesity? The involvement of the intestine in obesity type 2 diabetes mellitus and fatty liver disease in man’.

Wereldwijd lijden veel mensen aan overgewicht. De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat er in 2015 ongeveer twee miljard mensen met overgewicht zullen zijn en 700 miljoen mensen met obesitas. Ook in Nederland neemt het aantal mensen dat lijdt aan overgewicht en obesitas sterk toe.
In haar studie stelt ze dat, in tegenstelling tot wat altijd werd gedacht, obesitas niet altijd te wijten is aan eenvoudigweg te veel eten. Het schijnt dat de darmflora bij obesitaspatiënten een specifieke samenstelling heeft, vooral wat betreft de cellen die voorkomen in de dunne darm en die mede van invloed zijn op hoe de darmflora eruitziet.

Daarbij gaat obesitas zowel gepaard met een plaatselijke ontsteking in de darm als met ontstekingen in het bloed. De darmflora werkt dus niet optimaal. Alleen een dieet om af te vallen is hier dan ook niet voldoende: de darmziekten moeten genezen worden. Hulpmiddelen hierbij zijn prebiotica (voeding met voldoende vezels). Ook probiotica zouden hier volgens de onderzoeker een positieve rol in kunnen spelen.

 

Bron: http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/nieuws/8154/darmflora-heeft-invloed-op-overgewicht