De darmflora van het kerstkind

De darmflora van het kerstkind

– Karine Hoenderdos, diëtiste –

Of je gelovig bent of niet, de geboorte van Jezus is een prachtig verhaal. Misschien kun je het zelfs een romantisch verhaal noemen. Een barre tocht op een ezel, de zoektocht naar een plek om te overnachten, de bevalling in een stal, de sterrenhemel, de eerste kraambezoeken van herders en koningen. Eeuwenoud, maar het spreekt nog steeds tot de verbeelding.

Bij al die romantiek rondom het kerstkind denk je niet zo snel aan de darmflora. Maar interessant is het wél, de darmflora van baby’s. Wist je bijvoorbeeld dat voor alle kinderen geldt dat ze geboren worden met een ‘steriele’ darm? Nog geen spoortje van bacteriën te vinden, helemaal schoon. Dat is trouwens maar van korte duur, want bacteriën nestelen zich graag en snel in het darmkanaal van pasgeborenen. Al tijdens de bevalling, tijdens de reis door het geboortekanaal van de moeder, vindt de eerste overdracht van bacteriën plaats. Je zou kunnen zeggen dat dit het allereerste (kerst)cadeau is van de moeder aan haar kind. Onderzoek wijst uit dat kinderen die niet op deze natuurlijke manier geboren worden, maar met een keizersnede, dan ook een minder gevarieerde darmflora hebben. Mogelijk heeft dat zelfs invloed op hun gezondheid op latere leeftijd, zoals de kans op overgewicht en allergie. Wat dit betreft had het kerstkind dus een goede start.

En natuurlijk kreeg kleine baby Jezus meteen de borst. Want flesjes, melkpoeder en warm water waren in die stal immers niet voorhanden. Gelukkig maar, want borstvoeding is de beste start voor een baby. En ook voor een gezonde darmflora is borstvoeding onontbeerlijk. Moedermelk bevat prebiotica, die de groei van gezonde bacteriën in de darm stimuleren. Borstvoeding ondersteunt daarmee de weerstand. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat borstgevoede kinderen minder kans hebben op astma. Alweer een goede start!

En dan nog één voordeel: de os, de ezel en de schapen die in het kerstverhaal voorkomen. Niet alleen hielden ze moeder en kind lekker warm in de stal, zij brengen ook veel gunstige bacteriën met zich mee. Boerderijkinderen hebben een goede weerstand en minder kans op allergische aandoeningen, dan kinderen die in hele hygiënische omstandigheden opgroeien.

 

Geboren worden in een stal? Dat is voor de darmflora zo gek nog niet!