IBD

Dieet en het risico op IBD

Inflammatoire darmziekten (IBD), zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, zijn aandoeningen waarbij bepaalde delen van het maagdarmkanaal ontstoken zijn door een ‘overdreven’ ontstekingsreactie. De precieze onderliggende oorzaak is niet bekend. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat zowel erfelijke factoren als omgevingsfactoren een rol spelen, waaronder voeding.
Recentelijk hebben onderzoekers gekeken naar dieet en het risico op IBD  (colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn). Er werd geen directe relatie gezien tussen bepaalde dieetpatronen en beide vormen van IBD. Als er naar de lange termijn van voeding werd gekeken kwam naar voren dat een dieet rijk aan suiker en frisdranken een verhoogd risico op colitis ulcerosa liet zien, mits er weinig groenten werden gegeten (1.68 [1.00-2.82]; Ptrend = 0.02)).

Uit deze studie komt naar voren dat een ongebalanceerd dieet rijk aan suiker en frisdrank en arm aan groenten geassocieerd is met een verhoogd risico op IBD. Verder onderzoek moet meer inzicht geven in deze relatie.

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten

Bron: Racine A, et al. Dietary Patterns and Risk of Inflammatory Bowel Disease in Europe: Results from the EPIC Study. Inflamm Bowel Dis. 2016 Feb;22(2):345-54.