Coeliakie

Eiwit in urine kan darmschade bij coeliakie aantonen

Een glutenvrij dieet is tot op heden de enige therapie bij coeliakie, glutenintolerantie. De huidige niet-invasieve methodes om te testen of de darmwand hersteld zijn nog niet betrouwbaar genoeg. Onderzoekers hebben nu gekeken of een urinetest dit ook nauwkeurig kan aangeven.

In de studie werden urinemonsters genomen van 76 gezonde vrijwilligers en 58 patiënten met coeliakie. In de urine werd gekeken naar de antilichamen tegen gluten, zogenaamde gluten immunogene peptiden (GIP).

Uit de resultaten kwam naar voren dat GIP aantoonbaar was in de urine van de gezonde vrijwilligers 2 dagen na inname van gluten die eerder een glutenvrijdieet volgden. Bij de coeliakie-patiënten liet het urineonderzoek zien dat 50% toch gluten in via hun voeding naar binnen kregen. Uit de darmbiopten bleek dat de meeste coeliakie-patiënten (89%) zonder GIP ook daadwerkelijk geen darmschade hadden, terwijl alle coeliakie patiënten met GIP in hun urine wel darmschade hadden.

GIP een bepaald eiwit in de urine laten zien of een persoon gluten in hun voeding hebben. Bij coeliakie kan GIP mogelijk gebruikt worden als markers voor de darmschade

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag-, Darm- en Leverziekten

Bron: Moreno ML et al. Detection of gluten immunogenic peptides in the urine of patients with coeliac disease reveals transgressions in the gluten-free diet and incomplete mucosal healing. Gut. 2015 Nov 25.