PDS

Gekruid eten van invloed op prikkelbare darmsyndroom

Het is bekend dat de ene persoon gekruid eten beter kan verdragen dan de andere persoon. Iraanse onderzoekers hebben nu onderzocht in wat voor mate gekruid eten van invloed is het prikkelbare darmsyndroom (PDS).

De onderzoekers analyseerden data van ruim 4700 mensen. De mate van consumptie van gekruid voedsel (gember, gember, peper, curry en koenjit) werd gevraagd, evenals een aangepaste vragenlijst met de Rome III criteria voor PDS.

PDS was aanwezig bij 21,7% van de deelnemers (18,6% van de mannen en 24,1% van de vrouwen). Na het corrigeren van mogelijk beïnvloedende factoren, bleken personen die meer dan tien maal per week gekruid voedsel aten 92% meer kans om PDS-klachten te hebben dan degenen die helemaal geen gekruid voedsel aten (OR = 1.92, P < 0.01). Deze resultaten bleven significant als er eveneens werd gekeken naar lactose-intolerantie (OR = 1.85, P < 0.01). Als er werd gekeken naar geslacht, dan bleken de resultaten niet significant voor mannen, bij vrouwen daarentegen wel.

Uit deze studie blijkt een relatie tussen gekruid eten en PDS-klachten bij vrouwen. In verder onderzoek moet worden gekeken of de resultaten gelijk zijn in andere bevolkingsgroepen en of dieetaanpassing de klachten doen verminderen.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: Esmaillzadeh A, et al. Consumption of spicy foods and the prevalence of irritable bowel syndrome. World J Gastroenterol. 2013 Oct 14;19(38):6465-71. doi: 10.3748/wjg.v19.i38.6465.