PDS

Gember lijkt niet effectief bij PDS

Prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een aandoening waarbij mensen klachten ervaren van buikpijn en een veranderd ontlastingspatroon. De symptomen verminderen meestal na het hebben gehad van ontlasting. Er zijn verschillende types PDS: obstipatie, diarree en een gemend type. De therapieën voor PDS zijn beperkt, wat maakt dat zo’n 40% van de PDS-patiënten alternatieve geneeskunde raadpleegt. Uit een recente studie bleek dat onder de mensen die alternatieve geneeskunde raadplegen gember het meest gebruikte product is.

In een Amerikaanse pilot-studie werd naar de werkzaamheid van gember gekeken ten opzichte van een placebo medicijn. In de studie kregen 45 mensen, die voldeden aan de Rome III criteria, 28 dagen ofwel het placebo medicijn ofwel 1 gram gember ofwel 2 gram gember. Voorwaarde was dat de deelnemers nog niet eerder gember hadden gebruikt in verband met hun PDS-klachten.

Uit resultaten bleek dat zowel placebo als de dosering 1 gram gember een significante verbetering van de klachten liet zien (p =0.001 en p = 0.007). De dosering met 2 gram gember liet geen significante verbetering zien op de klachten (p = 0.223).

De auteurs van de studie concluderen dat gember in deze setting niet werkzaam lijkt te zijn in de behandeling van PDS, gezien het feit dat hetzelfde effect werd gezien bij de placebogroep. De studie was in een pilot-setting, verder onderzoek zou zich kunnen richten op de werking van gember in verschillende subgroepen en in verschillende doseringen.

 

Dit stuk is geschreven door Linda Wanders, arts-onderzoeker maag- darm- leverziekten

Bron: van Tilburg MA, et al. Is ginger effective for the treatment of irritable bowel syndrome? A double blind randomized controlled pilot trial. Complement Ther Med. 2014 Feb;22(1):17-20. doi: 10.1016/j.ctim.2013.12.015. Epub 2014 Jan 8.