Gesplitste dosering is de beste darmvoorbereiding

Om een coloscopie, het inwendige dikke darmonderzoek, zo goed mogelijk uit te voeren dient de darm geheel schoon te zijn. Als er nog restanten ontlasting op de darmwand bevinden dan is de darmwand niet in zijn totaliteit te inspecteren en kan het mogelijk zijn dat er dingen gemist worden. Het is daarom van belang om de laxerende voorbereidingsvloeistof zo goed mogelijk te nemen.

Italiaanse onderzoekers hebben in de literatuur gekeken naar het verschil in kwaliteit van de voorbereiding tussen het laxeermiddel in één dosis (single-dose) of gesplitst in twee (split-dose). In totaal hebben de onderzoekers 29 studies naast elkaar gelegd die single-dose en split-dose vergeleken.

Uit de resultaten blijkt dat de darmvoorbereiding split-dose in 85% van de gevallen goed was, in tegen stelling tot 63% bij de single-dose voorbereiding.

Concluderend kan worden gezegd dat split-dose voorbereiding een optimalere darmvoorbereiding is dan de darmvoorbereiding in single-dose.

 

Bron: Cristina B1, et al. Optimal bowel cleansing for colonoscopy: split the dose! A series of meta-analyses of controlled studies.Gastrointest Endosc. 2014 Jul 19.