Gewichtsverlies door buis in dunne darm

Duitse en Amerikaanse onderzoekers hebben mogelijk een nieuwe methode gevonden waardoor mensen met fors overgewicht kunnen afvallen. Door het plaatsen van buis in de dunne darm worden er minder voedingsstoffen opgenomen, wat vervolgens zal leiden tot gewichtsafname en een betere glucosehuishouding.

Op dit moment is barriatrische chirurgie, zoals een maagband, het meest effectief tegen overgewicht. Hoewel deze operaties vaak voor een goed resultaat zorgen, zijn ze ingrijpend en brengen dus relatief vaak complicaties met zich mee.

In de studie werd een flexibele buis, DES (duodenale endoluminale sleeve), in de dunne darm van ratten aangebracht. De onderzoekers constateerden dat het overgewicht verminderde en de glucosehuishouding verbeterde.

De onderzoekers denken dat dit gewichtsverlies wordt veroorzaakt door een verminderde voedselopname in de dunne darm waar de buis zich bevindt en een toename van het darmslijmvlies in andere delen van de darm.

Indien deze techniek de barriatrische operaties kan vervangen, zou dit kunnen leiden tot minder ingrijpende afvaltechnieken.

 

Dit stuk is geschreven door drs. Linda Wanders, arts-onderzoeker Maag- Darm- Leverziekten

Bron: Kirk M Habegger, Duodenal nutrient exclusion improves metabolic syndrome and stimulates villus hyperplasia. Gut doi:10.1136/gutjnl-2013-304583