IBD

Glutenvrij dieet verbetert klachten bij bepaalde IBD-patiënten

Een half procent van de Amerikaanse bevolking hanteert een glutenvrij dieet terwijl er geen coeliakie, glutenintolerantie, is aangetoond. Ondanks dat er geen coeliakie is aangetoond lijken gluten wel hinderlijke klachten te kunnen veroorzaken: opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn en moeheid. Dit beeld wordt non-celiac gluten sensitivity (NCGS) genoemd.

In een Amerikaanse studie is een gevalideerde vragenlijst over het hanteren van een glutenvrij dieet onder 1647 IBD-patiënten afgenomen. Hierin werd gekeken naar de invloed van een glutenvrij dieet op de IBD-klachten. Van deze groep bleek zo’n 20% (314 patiënten) ooit een glutenvrij dieet geprobeerd te hebben en 135 patiënten hanteerden nog steeds een glutenvrij dieet.

Van de IBD-patiënten die ooit een glutenvrij dieet hadden gebruikt of nog steeds gebruikten vermeldde 65,6% een verbetering van de IBD-klachten te bemerken op ten minste een vlak, 38,3% vermeldde minder opvlammingen van hun ziekte te hebben en 23,6% van de IBD-patiënten minder medicatie nodig te hebben.

Uit deze resultaten lijkt naar voren te komen dat een deel van de IBD patiënten baat heeft bij een glutenvrij dieet. Het precieze werkingsmechanisme is onduidelijk. Uit eerder onderzoek bij IBD-patiënten (zonder coeliakie) kwam niet naar voren dat gluten het darmslijmvlies aantasten. In theorie zouden gluten het immuunsysteem kunnen aanwakkeren waardoor de ontsteking wordt aangewakkerd. Verder onderzoek zal verricht moeten worden wat voor rol een glutenvrij dieet speelt in de behandeling van IBD-patiënten.

 

Dit stuk is geschreven door drs. L.K. Wanders, arts-onderzoeker maag- darm- en leverziekten