Haver en darmziekten

Darmziekten omvatten een breed scala aan ziektebeelden, van prikkelbare darmsyndroom (PDS) tot inflammatoire darmziekten (IBD) en darmkanker. Voedingsvezels, waaronder haver, lijken van gunstige invloed te zijn op verschillende darmziekten. Internationale onderzoekers hebben een literatuuronderzoek uitgevoerd waarin werd gekeken naar de invloed van haver op verschillende darmziekten.

De onderzoekers zochten in de literatuur naar de invloed van haver op de ontwikkeling van darmkanker bij darmpoliepen, effect op colitis ulcerosa, bij gezonde patiënten en bij patiënten met coeliakie (glutenintolerantie).

Uit de resultaten kwam naar voren dat haver niet van invloed leek te zijn op de ontwikkeling van darmkanker bij het hebben van darmpoliepen. In de studies waarin werd gekeken naar haver en colitis ulcerosa leek het voor een milde verbetering van de klachten te zorgen. Bij gezonde personen leek haver het gewicht van de ontlasting te verhogen en obstipatie (verstopping) te verminderen. Haver lijkt door coeliakiepatiënten zonder problemen geconsumeerd te kunnen worden en de handhaving van het glutenvrijedieet te kunnen verbeteren.

Verder specifieker onderzoek zou verricht moeten worden om de invloed van haver bij verschillende darmziekten beter in kaart te brengen.

 

Dit stuk is geschreven door drs. L.K. Wanders, arts-onderzoeker maag-, darm- en leverziekten

Bron: Thies F, et al. Oats and bowel disease: a systematic literature review. Br J Nutr. 2014 Oct;