Darmflora

HIV infectie beïnvloedt darmbacteriën van baby

Het is bekend dat baby’s van moeders met HIV, kwetsbaarder zijn dan baby’s van moeders zonder het virus. Baby’s van HIV-positieve moeders hebben bijvoorbeeld twee keer zoveel kans om te overlijden. Onderzoekers proberen daarom te achterhalen wat de kwetsbaarheid van deze baby’s veroorzaakt. Een nieuw aanknopingspunt is nu mogelijk gevonden: HIV infectie beïnvloedt darmbacteriën van de baby.

Onderzoekers uit Los Angeles (The Saban Research Institute of Children’s Hospital) hebben ontdekt dat HIV bij een zwangere vrouw, de darmbacteriën van haar baby beïnvloedt. Hiervoor vergeleken ze twee groep: HIV-positieve moeders, HIV-negatieve moeders en hun baby’s. Het was opvallend dat de darmbacteriën bij beide groepen moeders ongeveer gelijk was. Daarentegen waren de darmbacteriën van beide groepen baby’s heel verschillend. De darmbacterie samenstelling van baby’s van HIV-positieve moeders was bijvoorbeeld minder divers dan bij baby’s van HIV-negatieve moeders.

De onderzoekers gingen op zoek naar verklaringen voor dit opvallende verschijnsel. Ze kwamen al snel uit bij de oorzaak: moedermelk. De onderzoekers concludeerden dat moedermelk van HIV-positieve en HIV-negatieve moeders sterk verschilde, met name de hoeveelheid oligosachariden (suikers) in de melk. Oligosachariden zijn suikers die gunstig voor melkzuurbacteriën in de darmen van baby’s. Deze suikers spelen zodoende een belangrijke rol in de ontwikkeling van darmbacteriën en gezondheid van baby’s.

Dus een andere samenstelling van suikers in moedermelk van HIV-positieve lijkt de veranderde samenstelling van de darmbacteriën van de baby’s te verklaren. Om die reden stellen de auteurs voor dat ‘goede bacteriën’, zoals probiotica of specifieke oligosachariden, zoals prebiotica, mogelijk gunstig kunnen zijn voor baby’s van HIV-positieve moeders.

 

Bron: Maternal HIV infection influences the microbiome of HIV-uninfected infantsScience Translational Medicine. 2016; 8 (349): 349ra100